Начало Новини Актуално Пламен Бараков, кмет на Гълъбово: Над 2 млрд евро са инвестирани в Гълъбово през последните 5 години

Пламен Бараков, кмет на Гълъбово: Над 2 млрд евро са инвестирани в Гълъбово през последните 5 години

Актуално

В община Гълъбово инвестициите през последните 5 години надхвърлят 2 млрд.евро, казва с гордост и.д. кметът на общината Пламен Бараков. С тази сума общината се нарежда на челно място в страната. Инвестициите в Гълъбово са предимно  от Енел, AES, както и от фирма Кнауф, чийто нов завод ще бъде открит през следващия месец.

Инвестираните средства  в областта на тежката промишленост няма как да не създадат проблеми на жителите на общината. Освен недобрите показатели на въздуха, който дишат, местните жители търпят проблемите, свързани и с разрушаването на пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа, по които ежедневно минават превозни средства, натоварени с десетки тонове товар. От друга страна, мащабното  строителство в Гълъбово, свързано с големите енергийни предприятия дава възможност в тази община от Старозагорски регион кризата да се чувства сравнително слабо, пише вестник Пари в специализирано приложение на регион Стара Загора.

В окаяно състояния в община Гълъбово са както пътищата от републиканската, така и от общинската пътна инфраструктура. Общината е изправена пред големия проблем как да отремонтира пътища с оскъдния бюджет, с който разполага. Поради липса на средства,  държавата не успява до този момент да довърши започналия ремонт на пътя Гълъбово - Опан. В лошо състояние е и пътя Мъдрец - Главан, който също очаква довършителните работи. Не знаем друга община в България, на територията на която да са съсредоточени  6 предприятия на тежката индустрия. Нормално е държавата да предприеме необходимите мерки, защото тези фирми плащат своите данъци в държавния бюджет, е мнението на общинското ръководство. През тази година община Гълъбово  е определила  в бюджета 300 000 лв. за ремонт на общинската пътна мрежа. Тези пари обаче ще дадат възможност само за частично изкърпване  на общинските  пътища. . На дневен ред е решаване на проблема с наводненията в гълъбовското село Обручище. Причината за състоянието на селото  е интензивната дейност на енергийните предприятия в региона, затова този проблем  предстои  да бъде решен съвместно от всички фирми и институции.

Община Гълъбово има право да кандидатства само по програмата за селските райони и околна среда от ОП на ЕС.  По програмата за околна среда общината вече е представила  проект за 24 млн. евро за изграждане на  пречиствателна станция и частична реконструкция на съществуващата  водопроводна и канализационна мрежа. Поради недостиг на средства по програма „Околна среда” обаче проектът все още не е одобрен, макар че е минал успешно всички етапи. През миналата година общинското ръководство  е представило и  проект на стойност 3 млн. евро   за рехабилитация на общинската пътна мрежа в селата  Мъдрец и Главан. Не пропускаме възможността за кандидатстване по проекти и постигаме успехи в тази посока, казва кметът. Благодарение на спечелен проект по ПУДУС на стойност 3 милиона лв. вече е решен  45-годишния проблем с водоснабдяването на селата Мъдрец, Главан и Помощник.

Общинският съвет на Гълъбово е гласувал бюджет от 9,2 млн. лв. за 2010 г. Общината е запазила социалните приоритети на  бюджета. Пенсионерите отново ще имат възможността  да пътуват с намаление, ще бъде финансиран с необходимите средства и  социалния патронаж, който е много важен за преобладаващо застаряващото население в Гълъбово. Доказателство за това, че общината държи преди всичко на своите социални функции е фактът, че общинска фирма „Благоустрояване и чистота” ЕООД дава хляб на 400 души с ниска квалификация и образование, хора , които най-трудно си намират работа .

Още новини