Начало Новини Актуално Пламен Бараков: Гълъбово е без кмет, но хората не трябва да усещат липсата

Пламен Бараков: Гълъбово е без кмет, но хората не трябва да усещат липсата

Актуално
Пламен Бараков

Гълъбово има надежда, че Брикел ще продължи да съществува, да си плаща данъците и таксите, и гражданите да имат работа там. Това е важен бизнес за региона - дистрибуцията на брикети, най-евтиното гориво за България. Криза се усеща в съпътстващите производства и заради края на мащабното строителство на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово - най-големия обект в България през последните десетилетия, казва инж. Пламен Бараков, зам.-кмет на община Гълъбово.

Инж. Пламен Бараков е втори мандат зам.-кмет на община Гълъбово, в момента е временно изпълняващ длъжността кмет. Държи да се знае, че е щастливо женен с две деца. Преди да се заеме с тази "неблагодарна" работа е бил началник на "Електроразпределение", подрайон Гълъбово. Готов е отново да се включи в предизборна надпревара в екип с отстранения от длъжност кмет Николай Тонев, но е убеден, че е твърде рано за прогнози.

- Как се управлява, г-н Бараков, община като Гълъбово в безвремието, в което попаднахте, след като кметът Тонев се оказа клиент на прокуратурата?
- И аз съм клиент на прокуратурата, председателката на ОбС - също. Ръководството на община Гълъбово е "организирана престъпна група" с установен състав, сега се изследват извършените "престъпления". Извън уточнението, управлява се с екип, това важи за коя и да е община. Справяме се дотолкова, че гражданите да не усетят липсата на кмет. Защото основната функция на този пост е да държи връзка с държавната администрация, институции и органи, да работи за привличането на средства и инвестиции (за мен това е основната функция на един кмет) и да ръководи екипа, поставяйки му задачи за изпълнение.
В няколко големи дейности, имам предвид проекти, и по отношение връзката с държавната власт липсата на кмет се усеща в голяма степен. Стараем се населението на общината да не изпитва проблеми с административните услуги. Затова разделям въпроса на две - трудно се управлява без кмет, но с повече усилия гражданите не са лишени от услугите на общинската администрация.

- И какво успяхте да направите за тези почти две години освен новата сграда на общината?
- Всичко мащабно е дълъг инерционен процес. По време на втория мандат председателката на ОбС Янка Петрова и кметът Николай Тонев, и двамата подсъдими, но Тонев - и отстранен, направиха първата копка на сградата, в която се намираме. Проектиране, строителство и довършителни работи успяхме да направим за две години. Твърдя, че няма по-функционална сграда на община в България, защото е проектирана с такава цел, изпълнена в категория "лукс" за строителството, с всички необходими неща, които не се забелязват. Това е високотехнологична сграда - не коментирам асансьори и видео наблюдение, говоря за пожароизвестяване, интернет връзка и вътрешни мрежи. Направено е много за оставащото скрито от погледите.
Имаме амбицията да превърнем един общински имот, отдаден във връзка със строителството на "Ей и Ес"-Гълъбово, в младежки комплекс. Сградата е правена и недовършена в края на 90-те години, но искаме да стане притегателен център за младите хора, защото се намира и близо до стадиона на града. Целта ни е да стане т.г. Имаме финансовия ресурс и амбиция да завършим нещата.

- Как се справихте с възникналите проблеми около инвеститорите в Гълъбово?
- И трудно, и лесно. Трудно, защото това са големи инвеститори, които имат позиции и лостове - не в нерегламентирания смисъл на думата, а дори като правна мисъл, която могат да мобилизират. Лесно, защото когато нещата са поставени на принципна основа, стават. Когато се разбере, че не става дума за друго, а за общински интереси, има официална документация и решения на ОбС, които ще отстояваме - процесът върви бавно и минава през излишни перипетии, но нещата се случват.
Последно е споразумението с Ей И Ес, подписано в края на 2010 г., след което започва мащабна рехабилитация на основната пътна артерия в Гълъбово. Договореността не беше постигната лесно, мнозина се опитваха да извличат дивиденти от споразумението, но съвместната инвестиция с американската фирма е от полза за общината. На този етап единствено неразбран и нерешен остава спорът ни с НЕК относно сервитутните права и общинските имоти, които трябва да заплатят. Имаше питане и в парламента. Обяснението, крайно некоректно, твърдеше, че става дума за лични цели. Решението на ОбС обаче не е за лична цел, а в обществен интерес. И този казус е лесен за нас - когато съседен имот е продаден на една цена, нормално е да настояваме за същата цена и при друга продажба. На каква цена НЕК придобива имоти в Каспичан или Гърмен не ни засяга, цените на имотите при нас бяха и продължават да са близки до исканата стойност.

- С ТЕЦ-а на Христо Ковачки как се развиха нещата, имахте ли отопление през зимата, останаха ли хора без работа след затварянето на мощности?
- Гълъбово имаше парно, ТЕЦ "Брикел" изпълни поетия ангажимент, макар няколко пъти да работиха на един котел - крайно рискова схема, но беше заявено: "Наполовина да останем, Гълъбово ще има парно отопление". Спазиха го, за което им благодаря. Продължават да изграждат и сероочистващата инсталация по процедурите с МОСВ, затова имаме надежда, че "Брикел" ще продължи да съществува, да си плаща данъците и таксите, и гражданите да имат работа там. Това е важен бизнес за региона - дистрибуцията на брикети, най-евтиното гориво за България.

- На фона на националната безработица Гълъбово как стои? Как ви се отразява икономическата криза?
- Средната безработица за страната по официални данни е 9,78 на сто, а за Гълъбово е 7,15%.
Няма как една община да остане встрани от процесите, но в енергетиката криза няма - няма фалирало предприятие. В съпътстващите производства обаче кризата се усеща. Проблемът е, че при нас тя съвпадна с края на мащабното строителство на "Ей и Ес" - най-големия обект в България през последните десетилетия, по който бяха заети доста хора. Нормално е, като мине пикът, да има спад и в заетостта - това е по-силният фактор, който повлия на нивото на безработицата в района.

- Говори се, че община Гълъбово е уникална в политическо отношение. Обяснете за какво става дума?
- В доста аспекти сме "уникални". Впечатлени са останалите, че в ОбС на Гълъбово няма нито един съветник от управляващите ГЕРБ и "Атака". Не членувам в никоя партия и се старая да съм безпристрастен, затова смятам, че липсата на съветници не е поради факта, че тези партии нямат поддръжници. По-скоро проблемът е в качествата на местните им лидери. На местни избори, в сравнително малко населено място хората или те познават лично, или имат впечатления от кандидата като човек. Затова и кампаниите тук трудно оказват влияние. Ако някой не се приема добре или и към него има негативно отношение, каквато и кампания да се направи, обречен е на неуспех.

- Да не би от това, че нямате такива съветници, да идват институционалните атаки към ръководството на Гълъбово?
- Не мога да го твърдя със сигурност, но липсата в ОбС или в управлението на общината на представители на управляващите затруднява комуникациите с централната власт. Колкото до "организираната престъпна група", съгласен съм, че сме добре организиран екип, но не и престъпна група.

- Какви са прогнозите ви за местните избори наесен?
- Не мога да прогнозирам...

- След толкова свършена работа вашият екип има ли шанс?
- Огромен.

- Защо все пак ударите на "съдбата" се изсипаха върху 9-хилядно градче и община с 16 000 жители?
- Ще отговоря с един странен пример. Имаме общинска фирма "Благоустройство и чистота", която, като я взехме в началото на първия мандат, беше на загуба. През годините персоналът й е стигал до над 400 човека, голям данъкоплатец, не е към областното данъчно, а е към Пловдив, където са големи данъкоплатци. Управителят на общинската фирма - тя е с лиценз за охрана и звеното й за тази дейност наброяваше към 300 души - охраняваше общински и частни обекти, в изпълнение на моя заповед изпуска един от язовирите в общината. За да няма проблеми, той иска полицай от РПУ с патрулна кола, за да развият крана на една тръба. На въпросния управител на "Благоустройство и чистота" му е повдигнато обвинение, че е "нанесъл щета, като е разбил кран и нанесъл на общинския бюджет щета за над 400 лв." За тези действия му е повдигнато обвинение по член, предвиждащ до 10 години затвор... След консултация с юристи се оказа, че ако управителят на тази общинска фирма има повдигнато обвинение с наказание от 5 до 10 години, дружеството губи лиценза си за охрана. А веднъж изместен от пазари, завоювани с години, ги губиш автоматично. Ето как действа "съдбата"...

Интервю: вестник Дума

Още новини