Начало Новини Актуално Пивоварите очакват минимален спад в продажбите си през 2010 година

Пивоварите очакват минимален спад в продажбите си през 2010 година

Актуално
бира

За първите девет месеца на 2010 г. пивоварните компании в България отбелязват около 4% спад в потреблението на бира в сравнение със същия период на миналата година. Тенденцията за намалена консумация засегна цяла Европа още през миналата година, като причината е икономическата криза.

Най-трудните времена за пивоварния бранш в Европа обаче явно отминават. Преди месец на годишното събрание на Пивоварите на Европа в Брюксел обявиха, че има ясни знаци за преодоляване стагнацията от кризата и европейската пивоварна индустрия е готова да продължи напред.

На фона на европейските нагласи българските пивовари също се надяват спадът да бъде овладян до -2% до края на годината, включително и заради хубавото време през ноември. Нетипичните за страната топли дни през този сезон могат да повишат консумацията на бира, каза Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България, цитирана от Investor.bg.

Въпреки кризата за първите шест месеца на година българските пивоварни компании са инвестирали 20 млн. лв. в машини, съоръжения и нови видове опаковки. До края на годината се очаква инвестициите да достигнат 45 - 50 млн. лв. при 60 млн. лв. вложения през 2009 г.

Потребителите в момента се водят от цената и купуват повече бира от магазините, отколкото от заведенията. Увеличават се продажбите в пластмасови бутилки - за първите шест месеца на годината 52% процента от продадените количества пиво са в такива опаковки, при 48% през цялата 2009 г.

Въпреки това почитателите на бирата остават лоялни клиенти, привързани към определена марка и категория бира. „Това означава, че хората продължават да оценяват качествата на бирата, но искат да пестят“, коментира Радомирова. Според нея през 2010 г. изпитите количества бира (от лицата над 18 г.) на глава от населението ще са близки до тези от миналата година – около 67 л.

Спрямо страните от ЕС по консумация на бира сме на 17-о място, а спрямо всички европейски страни – на 18-о място. „Все още сме далеч от типично „бирените“ страни – Чехия, Германия и Австрия. Но това е въпрос на традиции и разнообразие на предлаганите марки. Например в Германия има 1900 производители на различни видове бира, включително малки пивоварни, при 4000 за цяла Европа“, посочи Ивана Радомирова.

Засега единствено малките пивоварни в Европа, включително и ресторантите със собствено производство, не са засегнати от кризата.

На българския пазар тъмната бира, която се произвежда основно през зимните месеци, заема между 1 и 2% от годишните продажби на компаниите. В студените дни консумацията на този тип пиво постепенно се покачва и през последните години вече е достигнала 8,5%.

„Нарастването е бавно, но сигурно. Обяснявам си го с високото съдържание на витамини и антиоксиданти в тъмната бира, както и с факта, че българинът вече силно се интересува от качеството на храните и напитките, които консумира“, каза още Радомирова. Тя допълни, че нискоалкохолната и безалкохолната бира засега са с под 2% пазарен дял. Възможен е ръст, тъй като безалкохолната бира е продукт изцяло с естествени съставки и съдържа само 18 Kcal на 100 милилитра.

Българите като консуматори на бира са сравнително консервативни, с изключение на активните хора, които пътуват и са склонни да експериментират. Затова според представители на бранша екстравагантите нови бири – например смесите с плодови аромати, трудно ще се наложат на пазара. Жителите на София между 25 и 40 г. предпочитат лицензионни марки от високия ценови сегмент. Напоследък жените започнат да харесват повече бирата като продукт, въпреки че тя като цяло си остава мъжко питие.

Още новини