Начало Новини Актуално Пилотната инсталация за преработване на въглеродни емисии на ЕлфиТех отпътува за Румъния

Пилотната инсталация за преработване на въглеродни емисии на ЕлфиТех отпътува за Румъния

Актуално

Първата инсталация на ЕлфиТех за безотпадно преработване на въглеродни емисии и превръщането им в полезен продукт отпътува за съседна Румъния. Там тя ще бъде монтирана на изпитвателна площадка край град Хуш, близо до границата с Молдова. Площадката е собственост на румънския машиностроителен завод Петал, който е партньор в проекта заедно с инвеститорите от американската компания E-Ficient Solutions LLC.

Ще бъдат проведени тестове и изпитания на инсталацията в реални условия. Нейното предназначение е да унищожава медицински отпадъци, като преобразува отделяните въглеродни емисии в гориво – газ метан, обясни за Divident.EU създателят на технологията проф. Жеко Ганев, който днес също отпътува за град Хуш.

Експерти на американската компания ще направят прецизни замервания на входа и на изхода на инсталацията. Те ще бъдат представени пред Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (U.S. Environmental Protection Agency - EPA), която вече е дала първоначално одобрение, че технологията на проф. Жеко Ганев работи и може да бъде използвана.

При успешно преминаване на тестовете инсталацията ще бъде демонтирана и пренесена на територията на САЩ. Там ще бъде монтирана в щата Аризона на изхода на регионално депо за преработване на медицински отпадъци. Инсталацията ще работи денонощно, унищожавайки тонове медицински отпадъци, от които като краен продукт ще излиза единствено чист метан. В САЩ за една година се създават около 6 милиона тона медицински отпадъци и тяхното неутрализиране става все по-голям проблем. Собственикът на E-Ficient Solutions LLC е убеден, че с технологията на българския професор този проблем скоро ще бъде решен по най-екологичния начин.

Резултатите от изпитванията в Румъния се очакват с нетърпение и от компании в други американски щати и в Канада, които също искат да внедрят технологията на проф. Ганев. Преговори с ЕлфиТех вече водят компании от Италия и няколко скандинавски страни.

Източник: divident.eu

Още новини