Начало Новини Актуално Пикадили стартира екоинициативата торбичка под наем

Пикадили стартира екоинициативата торбичка под наем

Актуално
торбички под наем

Търговската верига Пикадили започна да предлага “торбичка под наем” за първи път в България. Еднократните полидегралексови торбички ще са на цена от 5 стотинки, но всеки клиент, който си закупи такава, има възможност да я върне и да получи парите си обратно. По този начин Пикадили дава възможност на клиентите си да “наемат” торбичка и сами да решат дали да я върнат за рециклиране в магазина и да получат парите, които са дали за нея, или да я изхвърлят с риск да замърсят природата.

Нона Караджова, Министър на околната среда и водите, подкрепи инициативата и върна първата торбичка за рециклиране в супермаркет Пикадили в Сердика Център.

Във всички обекти на Пикадили в страната са поставени специални контейнери, в които клиентите могат да оставят използваните си еднократни торбички. Пикадили ще ги предава за рециклиране на Мегапорт ООД, и след преработка ще ги използва отново в търговската си мрежа.

“Пикадили е социално отговорна компания и ние винаги сме се стремили да намаляваме максимално вредата си върху природата, както и да мотивираме клиентите си да правят същото. Като верига супермаркети нашите усилия са насочени главно към ограничаване използването на торбички за еднократна употреба. В момента можем да предложим на клиентите си лесен начин да допринесат за чистотата на техните градове, спазвайки трите основни принципа – reuse (многократна употреба) - чрез платнените чанти; recycle (повторно използване на суровините) – чрез торбичките под наем и reduce (намаляване на потреблението на торбички) - чрез хартиените пликове, които ще предложим в най-скоро време. Според нашите анкети екологичният ефект е от значение за много клиенти, а целта ни е до 2 - 3 години напълно да премахнем еднократните торбички”, коментира Николай Нешев, изпълнителен директор на Пикадили.

Замяната на найлоновите торбички с бързо разградими, както и пълната забрана на полиетиленовите опаковки, вече стана ключова политика за отделни фирми, индустрии, както и на държавно ниво, като личната мотивация на всеки гражданин е от изключително значение. Еко-кампанията на Пикадили, започнала в края на 2008 г., насърчава точно личния избор и отговорност на всеки.

За Пикадили:
Пикадили е верига супермаркети с над 15-годишна история. През 2007 г. Делта Макси, дъщерно дружество на сръбския Делта Холдинг, придобива 85% от капитала на Пикадили, а през септември 2009 г. откупува и остатъчния 15% дял от капитала на веригата. В началото на 2011 г. международната група за продажба на храни Delhaize Group обяви споразумение за придобиването на 100% от  дяловете  на Делта Макси Груп и по този начин след финализиране на сделката Пикадили ще стане част от белгийската компания. Магазините на Пикадили са изградени съобразно световните тенденции в оборудването и технологията на обслужване. Веригата разполага с 39 обекта в дванайсет града – София, Варна, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Видин, Самоков, Пловдив, Ямбол, Габрово и Русе, от които 26 супермаркета,12 обекта от типа corner shop с марката „Пикадили Експрес” и 1 хипермаркет Темпо. Предимствата, които Пикадили предоставя, са уютна обстановка за пазаруване, персонално обслужване, добър избор на стоки, разнообразие от съпътстващи услуги, собствена програма за лоялни клиенти.

Още новини