Начало Новини Актуално Пикадили обещава на старозагорци отстъпки в цените и приятни изненади през октомври

Пикадили обещава на старозагорци отстъпки в цените и приятни изненади през октомври

Актуално

Пикадили в Парк Мол Стара Загора ще навърши една година през октомври. В супермаркета пазаруват 6% от клиентите ни и реализират 5% от оборота на веригата, казва Александър Чампаревич, изпълнителен директор на Пикадили - България.

Александър Чампаревич е роден на 7 февруари 1978 г. в град Крагуваец, Сърбия. Завършил е икономика в родния си град през 2002 г. Същевременно има и диплома за военен летец, с която, по неговите думи, много се гордее. Професионалната му кариера започва в търговската верига Mirexim и продължава в Metro Cash and Carry. От 2006 г. работи във водещата сръбска компания Delta Maxi, като от 2007 г. поема ръководството на магазините Пикадили в България. От това лято е женен, със съпругата си живеят едновременно във Варна, София и Белград.

- Г-н Чампаревич, компанията Делта Макси вече е собственик на 100% от акциите на веригата Пикадили. Предвиждате развитието на нови брандове и продължаване на експанзията на българския пазар. Към какво по-конкретно е насочена Вашата бъдеща стратегия?

- Целта на Делта Макси е ДА СТАНЕМ ЛИДЕР В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА В СФЕРАТА НА ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО. Сегашното ни развитие и темповете му ни дават увереност, че можем да го постигнем. Вече присъстваме не само в Сърбия, но и в Беларус, Украйна, Унгария, Босна и Херцеговина, Черна гора, а съвсем скоро ще имаме магазини и в Македония.
Инвестицията, която Делта Макси направи в България, дава възможност да разгърнем конкурентните предимства на Пикадили, да развием нови брандове и да продължим успешната експанзия на българския пазар. Нашата стратегия е насочена към ЦЯЛОСТНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА КЛИЕНТИТЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ НА РИТЕЙЛ ПАЗАРА.
Удовлетворени сме от резултатите на Пикадили. Запазваме своите амбициозни планове да бъдем лидери на този все по-конкурентен пазар.

- Данните сочат, че през 2009 г., въпреки кризисната ситуация, оборотът на магазините Пикадили е нараснал с 36%. Как, в ситуация на криза, веригата успява не само да задържи, но и да увеличи своите клиенти?
-  Политиката на веригата супермаркети Пикадили винаги е била и ще продължи да бъде гъвкава и ориентирана към интересите на клиента. Ние се съобразяваме с конюнктурата на пазара и приспособяваме актуалните си промоции, акции и специални оферти към нея, за да можем да отговорим на очакванията на клиента. В настоящата кризисна ситуация, когато всеки един от клиентите ни внимателно преценява бюджета си, Пикадили успява да им предложи това, което търсят, на най-добрите цени за високото качество, което държим. Затова ПРИ НАС НЕ ОТЧИТАМЕ НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА КЛИЕНТИТЕ. За да илюстрирам с конкретен пример думите си, бих искал да споделя с вас как реагирахме на настоящата икономическа ситуация - създадохме акция Постоянно ниски цени, за да отговорим на очакванията на клиентите си. Акция Постоянно ниски цени стартира във всички супермаркети Пикадили на територията на страната, като в нея са включени над 300 продукта, основни хранителни и нехранителни стоки с максимално атрактивни цени. Те покриват всички категории от асортимента на Пикадили. Характерно за предлаганите продукти е, че са от водещи български и чуждестранни марки, с доказано високо качество. УСПЯХМЕ ДА  ПОСТИГНЕМ ТРАЙНО НИСКИ ЦЕНИ В РЕЗУЛТАТ НА ПРЕГОВОРИ С НАШИТЕ ДОСТАВЧИЦИ, които подкрепиха акцията и ни предоставиха отлични условия.
Гъвкавата и ориентирана към интереса на клиентите политика е напълно пазарно обусловена, стимулира търговския процес и създава дългосрочни лоялни отношения. Ние сме щастливи, че можем да предложим изгодно и качествено пазаруване, защото българските потребители го заслужават.

- Работите в силно конкурентна среда. Световни и европейски вериги с многолетна история продължават да настъпват към България. Кои, според Вас, са предимствата на Пикадили, които не само могат да запазят високия ви пазарен дял, но и да увеличат този процент?
- Българският пазар наистина е много привлекателен за утвърдените в Европа вериги супер- и хипермаркети. ТУК ВСЕ ОЩЕ ИМА НИША В ТЪРГОВИЯТА С БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ - повечето големи компании вече присъстват, но ще идват и други. Моите очаквания са след около 3 години пазарът в България да е на едно много високо ниво, като ще присъстват повече и по-модерни форми на търговия. Убеден съм, че и тогава Пикадили ще бъде сред лидерите на пазара. Тайната на успеха ни е елементарна - ние държим на нашите клиенти и партньори. Те знаят какво да очакват от нас и го получават - ВИСОК СТАНДАРТ НА ОБСЛУЖВАНЕТО, многообразие от качествени стоки, атрактивни промоции и програми за лоялност. Пикадили са супермаркетите на взискателните клиенти. Сред допълнителните удобства, които предлагаме, са: възможност клиентите да плащат данъци, сметки за комунално-битови услуги и за мобилни телефони, интернет, кабелна и сателитна телевизия, да купуват билети за културни и спортни събития. Предоставяме, чрез наши наематели, услуги като химическо чистене, продажба на цветя, застраховки, потребителско кредитиране, а ОТСКОРО КЛИЕНТИТЕ НИ ДОРИ МОГАТ ДА ИЗМИЯТ АВТОМОБИЛИТЕ СИ ЕКОЛОГИЧНО, ДОКАТО ПАЗАРУВАТ. Търговската ни концепция е фокусирана върху нуждите и удобствата на клиентите и в това отношение ние създаваме добри бизнес практики и успяваме не само да запазим, но и да увеличим пазарния си дял.

- Пикадили  има 20 обекта в страната. Какво място сред тях по оборот и посещаемост заема магазинът в Стара Загора?
- Пикадили в Парк Мол Стара Загора ще навърши една година през октомври. В супермаркета пазаруват 6% от клиентите ни и реализират 5% от оборота на веригата. Щастлив съм, че през тази година ПИКАДИЛИ УСПЯ ДА ПЛЕНИ СЪРЦАТА НА СТАРОЗАГОРЦИ И СМЕ ПОДГОТВИЛИ СПЕЦИАЛНА ИЗНЕНАДА ЗА ТЯХ НА З ОКТОМВРИ по повод празника на града. През целия месец в Пикадили ЩЕ ИМА И РАЗЛИЧНИ ПРОМОЦИИ И ИНИЦИАТИВИ, с които ще отбележим нашия рожден ден.

- Пикадили е единствената търговска верига в България, която подкрепи английската инициатива за Ден без найлонови торбички. Предвиждате ли и други инициативи, свързани с опазване на околната среда?
- С разрастването на нашата компания, нараства и отговорността ни към обществото. Във всеки град, в който стъпва, ПИКАДИЛИ СЕ АНГАЖИРА АКТИВНО С ПОДПОМАГАНЕ НА СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ или инициативи, допринасящи за по-добра градска среда и развитие на общността. Ангажирани сме с множество каузи и проекти, които активно подкрепяме.

- Г-н Чампаревич, като директор на веригата Пикадили за цялата страна Вие сигурно сте много ангажиран човек. Извън напрегнатия делник, с какво предпочитате да се занимавате? Имате ли хоби? А любимо кътче от България?
- Без да подценявам значимостта на другите градове, мога да кажа, че както веригата Пикадили, така и лично аз съм емоционално обвързан с Варна. Това определено е един от най-любимите ми градове, където успявам да се разтоваря. Играта на тенис и пълноценните срещи с приятели са моята рецепта за отпускане и зареждане с нова доза енергия.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини