Начало Новини Актуално Пиеро 2011 събира света в Стара Загора

Пиеро 2011 събира света в Стара Загора

Актуално
куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011

Началото на Седмия международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011 тръгва от сцената на Старозагорската опера на 24 септември и ще продължи до 29 септември. Над 300 души са участниците в него. Девет са театрите от чужбина - Бразилия, САЩ, Италия, Испания, Чехия, два театъра от Украйна, Унгария, Русия.

В състезанието за наградите на фестивала ще се включат и 11 български куклени театри. Фестивалът ще продължи шест дни и ще разтвори нови пространства за едно интересно изкуство, предназначено за възрастната публика. Изкуство, което обича да експериментира, но и да забавлява, пише вестник Национална бизнес поща.
На голямата оперна сцена куклено-театралният маратон повежда Столичният куклен театър със своята постановка Младият принц и истината от Жан-Клод Кариер.

Интерес за старозагорци е представянето на Старозагорския куклен театър, чиято постановка Коледна песен по Чарлз Дикенс ще се играе на 27 септември от 20.30 часа на сцената на театъра. Премиерата беше на 15 септември. Коледна песен е дело на младия режисьор Валентин Владимиров. Щом заглавието се е запазило близо 200 години, значи е актуално и днес, чете се, харесва се, защитава избора си режисьорът. За мен Коледна песен, казва той, третира проблема за човешкото щастие. А дали щастието на човека е в това да трупа пари, или да ги раздава и да ги споделя с другите? Щастието е процес. То се крие в нас. Никой не може да ни направи щастливи, ако ние самите не вземем това решение.

Дали това е наивен възглед на ентусиасти, абсурдна гледна точка на автора? Сцена от спектакъла Коледна песен и на режисьора - отговор на това дава самата постановка. Реалното и иреалното са взаимно свързани и преливат едно в друго в сценографията на Елена Цонкова. Актьорската трупа на театъра е известна със своя висок професионализъм. И сега младите актьори постигат невероятен синхрон с всичко онова, което чертаят светлината, сенките, прожекциите, които на малката театрална сцена създават усещането за пространство, а като движение напомнят кинематографични кадри.

Играта на актьора Георги Спасов в ролята на скъперника Скрудж даде още на премиерата заявка за наградата за мъжка роля. Режисьорът се е отказал от пластичната маска, която в началото на репетициите актьорът е слагал на лицето си. Сега той играе само с него - с изключително изразително изражение, с много фини отсенки в състоянието на героя, с характеристиките на типажа. Невероятна пластичност до стряскане на зрителя.
Програмата на фестивала подсказва, че борбата за наградите на Пиеро ще бъде ожесточена, като се има предвид амбицията да се навлезе навътре в света на човека с пластичните средства на кукления театър.

* * *
На 24 септември в 17,30 ч. на сцената на Оперен театър в Стара Загора се откри 7-мото издание на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2011 в Стара Загора, който ще продължи до 29 септември. Над 300 участници от страната и чужбина ще участват в престижното културно събитие на Стара Загора, за което днес дадоха пресконференция в Община Стара Загора Дарин Петков, директор на Куклен театър Стара Загора, Таня Калчева – заместник-директор и Диана Атанасова, началник на отдел Култура и вероизповедания”.
Трупите от чужбина са 9, а от България – 11, като фестивалът е възможност да се изявят за наши частни, държавни и общински състави – уточни Дарин Петков. Гостите от чужбина са от Бразилия, САЩ, Италия, Испания, Чехия, Украйна, Русия, ат България -  от съставите на Силистра, София, Пазарджик, Видин, Варна, Пловдив, Търговище и домакините от старозагорския Куклен театър.
В 5-членното жури на феста фигурират имената на руския театровед Олга Глазунова – председател на журито и членове Ивета Скрипкова - режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов - сценограф, Юрий Дачев - театровед и Петър Цанков - композитор.
Двадесет и четири постановки ще участват общо в програмата, като в извън състезателната част ще бъдат представени четири куклени спектакъла за възрастни.
Тази година фестът ще се представи на пет сцени - тази на Кукления, Драматичния театър Гео Милев - голяма и камерна зала, Държавна опера и Античната улица в Регионалния исторически музей.
Специално за фестивала в Стара Загора идва саксофонист номер едно на Унгария - Виктор Тот. Неговият етно-джаз концерт ще е на 26 септември. Българката Габриела Хаджикостова от Малко театро - Унгария ще представи извън състезателната част спектакъла си Елада Пиньо и времето на Керана Ангелова. Като музикант в постановката и отделно и със своя живописна изложба пък ще се включи небезизвестният на старозагорската публика Николай Иванов - Ом. По време на форума ще бъде представена и новата книга на писателката Керана Ангелова Улицата на пеперудите – информира Таня Калчева.

Още новини