Начало Новини Актуално Пиано бар под покрива на музей

Пиано бар под покрива на музей

Актуално

500 лева месечно ще плащат наемателите на кафенето в сградата на Регионалния исторически музей в Стара Загора. С единодушно решение от 25 март 2010 година Общинският съвет дава съгласие обектът да бъде отдаден под наем за пет години с начална тръжна цена 450 лева. След три процедури с явно наддаване заведението е взето от фирма, близка до общинския съветник Ганко Ганев.

Заради проблеми в пожароизвестителната и охранителната система, ремонтните дейности там временно са замразени. От своя страна в музея се опасяват, че търговският обект ще застраши сигурността на експозициите.
Обектът „кафе“ в сградата на РИМ на пръв поглед е самостоятелно обособен, отделен със стъклени стени и врати от останалата част на музея и с отделен вход. Намира се в идеалния център на града и общата му площ е 215 кв. м. Преди една година 38 общински съветници единодушно решават да го дадат под наем на търг с явно наддаване с първоначална цена 450 лева. За сравнение бистро в кв. „Кольо Ганчев“ с площ 140 кв. м е с начална тръжна цена 415 лева. Въпреки ниската цена, на двата обявени от Общинската администрация търга през 2010 година кандидати за наематели няма. Едва на 25 октомври м. г. при третата процедура с явно наддаване се явяват три фирми - “Лъки“ ООД, „ДО-МИ-НИ„ ЕООД и „Маркет-2000“ ЕООД. Само с една стъпка от 50 лева, обектът е спечелен от „Лъки“, останалите се отказват.
Един от гласувалите е Ганко Ганев, който не крие близките си връзки с фирмата- наемател. Той е в Общинския съвет от групата на ГЕРБ. Това е второто заведение, след барчето в Общината, което стопанисва. Не смята, че има конфликт на интереси, не само защото де юре не е собственик на фирмата „Лъки“, но защото твърди, че се занимава с подобен бизнес отдавна. Според зам.-кмета по собствеността Велизар Балабанов законът не забранява на общински съветници да извършват търговска и стопанска дейност, и в този смисъл няма конфликт на интереси. И двамата не конкретизират дали и как се коментира казусът в средите на ГЕРБ.
Четири месеца след спечелването на търга фирмата започва ремонтни дейности, които обаче задействат общата пожароизвестителна уредба. Оказва се, че Общинската администрация е дала картбланш за влизане във владение, без да са разделени електрозахранването, пожароизвестителната и охранителната система. Иначе помещението било с отделен акт за собственост.

Ремонтните дейности спират, докато се разделят системите, включително и електрозахранването. Иначе и двете страни - и стопанин, и собственик, са сигурни, че заведението в сградата на Регионалния музей не застрашава безценните експозиции. Цитират бронезащитното фолио, с което вече е покрит остъкленият обект. Работното време на заведението още не е уточнено.     
Все още не е ясно дали заведението ще бъде кафе-сладкарница - както твърди Велизар Балабанов, или пиано бар, каквито са намеренията на наемателите. Не е ясно и чия е последната дума за това.
Междувременно от Регионалния исторически музей са изпратили писмо до Министерството на културата, с което уведомяват ведомството за съжителството си с търговския обект.

Информация: вестник Новината

В навечерието на Благовещение...

На Благовещение, 25 март миналата година, общинските съветници на Стара Загора гласуват единодушно да отдадат под наем 215 кв. м от сградата на Регионалния исторически музей за кафене. Определят и първоначална цена от 450 лева. Някъде около 2 лева за кв. м и 8 лева за кв. м плащат търговците на цветя - на открито. Това само за справка.

Точката за търга минава незабелязано сред жестоките политически дрязги в местния парламент тогава. Вниманието на обществото и на медиите е привлечено от резкия, на моменти абсурден тон, който си държат председателят на Общинския съвет и лидерът на опозиционната група. Единият изключва микрофона на другия, който пък дава извънредна пресконференция, за да прерасне дразненето в истинска свада. На този фон решението за барчето в музея изглежда като росна росица. Допреди няколко дни, когато фирмата, спечелила търга за кафенето, започва реални действия за превръщането му в „елитно кафе и ретро пиано бар”.
В това решение има два шокиращи момента - настаняването на заведение в исторически музей и ползването на общинска собственост от член на Общинския съвет.
Да отвориш пиано бар в сграда с безценни експозиции, който да работи часове след работното време на музея, е, меко казано, проява на лош вкус. Нещо повече, въпреки уверенията и на Общината - собственик и на фирмата, наемател на обекта, че няма рискове за сигурността на експонатите и сградата, решението е доста рисково. Това се случва на фона на още тлеещата рана от изгорялата опера и 20-годишните усилия да бъде възстановена от пожар, тръгнал от подобно заведение във фоайето на сградата.
Бинго в операта, пиано бар в музея. Това ли ще е запазената марка на хилядолетната Стара Загора в очите на гражданите и гостите й? Да припомним, че всички съветници дали картбланш на кафенето в музея, бяха уважени с безценни покани за първото представление във възстановената опера. Като най-заслужилите... Как администрация и местни старейшини ще сложат ръка на сърце след изтичането на мандата си и с гордост ще кажат: аз работих за този град?
Къде в музеите на Европа сте виждали кафене, ресторант или пиано бар? Кой,   според вас, може да се похвали, че е пил бира в Бритиш музеум, или е ударил едно малко в музея на Ван Гог в Амстердам?  Тук обаче изречението: да ходим да си допием в музея, ще бъде често употребявано.
Няма цена в цифри, която да оправдае подобно пренебрежение към институцията и, ако щете, към сградата, станала ”Сграда на годината” заради архитектурата й. В случая ”внушителните” 500 лева на месец, които ще влизат в общинската хазна, са черешката на сладоледа.
Оправданието, че по проект това пространство е определено за заведение, не върши работа. Да, има търговски площи във всички музеи по света. Но там не продават сладки и соленки, а информационни и художествени предмети, и сувенири, в които да събереш спомените си след посещението.    
Що се отнася до това колко е законно съветник да стопанисва общински имот, то е като да спестиш за шест апартамента от едните пенсии и заплати. Но в този Общински съвет конфликтът на интереси се тълкува така, както дяволът чете Евангелието. Един печели общински поръчки, друг консултира администрацията, трети строи публично-частни сгради, четвърти хем е подчинен на кмета като служител, хем е избран от хората да го контролира.
Да ни е честита новата придобивка в музея, драги съграждани! Само не бих искала да съм на мястото на преводача, когато дойде следващият посланик и помоли  кметът да го разведе в музея. Нас кучета ни яли, ние пак чакаме Благовещение.

Коментар: вестник Новината

Още новини