Начало Новини Актуално Петна от течове красят луксозния имот Комплексен център за социални услуги - Стара Загора

Петна от течове красят луксозния имот Комплексен център за социални услуги - Стара Загора

Актуално

Кафяви петна от течове "разкрасяват" няколко офиса в луксозния Комплексен център за социални услуги - Стара Загора. Петната по таваните датират от проливния дъжд, излял се на 15 август - три месеца след официалното откриване на сградата лично от бившата социална министърка Емилия Масларова. Служители от бастиона на административния лукс избягват коментари за качеството на извършените строително-монтажни работи.

Единственото, което споменаха, е, че на 17 август, когато отишли на работа, видели, че в няколко от помещенията е имало локви от дъждовна вода, която се просмукала и на по-долни етажи. Работещи там предполагат, че проблемът дошъл от запушени сифони на две от терасите, а просмукването станало чрез фугите на терасите. На 2 септември (17 дни след теча) фирмата, ангажирана със строително-монтажните работи по обекта, дошла на място за оглед, а на следващия ден фугирала със специален силикон терасите, който възпрепятствал течове при последвалите дъждове, които обаче не бяха толкова проливни, колкото августовския, пише вестник Старозагорски новини.
Както вече стана известно, бившата работническа поликлиника, съградена в груб строеж през годините на социализма, се превърна в луксозна сграда на МТСП срещу 18.8 милиона лева, платени от държавния бюджет. Според огласената от медиите аритметика за реконструкцията на 1 кв.м са били изразходвани 2470 лв. - сума неколкократно по-висока, ако строежът беше започнал на гола поляна. В края на юли т.г. Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че е налице закононарушение при избора на фирмата изпълнител. Вместо открита процедура, поръчката за реконструкция на сградата е възложена чрез договаряне по обявление, и то при редуциран срок. Депутати от 40-ото НС пък огласиха, че избраната фирма е свързана индиректно със семейството на бившата социална министърка. А в края на август т.г. беше образувано следствено дело по чл.282 от НК - длъжностно престъпление срещу неизвестен извършител. Течът, регистриран от обектива на "Старозагорски новини", е поредната брънка, която подсказва, че най-вероятно вложените милиони май не са отишли съвсем по предназначение.

Нов щрих около харченето на държавни пари

Проверката на "Старозагорски новини" установи, че освен всички екстри (завидни тоалетни, кътове за отдих, десетки дивани по коридорите, огромни тераси, специализирани паркинги и т.н.), социалната сграда се охранява не от една, а от ДВЕ ОХРАНИТЕЛНИ ФИРМИ - 3 С СОТ и Секюрити АЛФА!?
На едната е поверено видеонаблюдението, въоръжената охрана и охраната на главния портал, а на втората - въдворяването на реда. Имотът е до такава степен обезопасен, че камери са монтирани дори и над площадките между стълбищните етажи, при условие, че достъпът на граждани до последните два етажа става само чрез специални магнитни пропуски. Тук безспорно възникват нови питания около харченето на държавни пари - КОМУ Е НУЖНА ТОЛКОВА ЗАСИЛЕНА ОХРАНА НА ЕДИН СОЦИАЛЕН ОБЕКТ, ЧИИТО КЛИЕНТИ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ СА СОЦИАЛНОСЛАБИ ГРАЖДАНИ?

Служителка се опита да ни обясни, че имало проблеми с ромите, които идвали да дирят социални помощи. След посещението си в сградата на МТСП ние останахме с впечатлението, че не толкова ромите недоволстват, колкото гражданите, на които им се налага да посетят "отцепените" два последни етажа. И охранители, и служители са безкрайно любезни, но това не смекчава гнева на онези, които по половин час се лутат между заключващите механизми, преди да стигнат до необходимия социален работник или проверяващ инспектор.

И докато прокуратурата изяснява дали държавните милиони са похарчени по целесъобразност, вестник "Старозагорски новини" ще направи официално запитване пред Областната администрация до МТСП: на фона на окастрените заради кризата ведомствени бюджети, защо за охрана на луксозния социален имот в Стара Загора са необходими две охранителни фирми и защо пропусквателният режим е толкова утежнен?
Нали все пак това е обществено-социална държавна сграда, до чиито служители всеки данъкоплатец или изпаднал в беда българин, без значение на етническия му произход, трябва да има достъп!?

 

Още новини