Начало Новини Актуално Петима от операция Трансферите остават зад решетките

Петима от операция Трансферите остават зад решетките

Актуално

Постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови вчера състав на Окръжен съд - Стара Загора, за петимата задържани при специализираната полицейска операция под кодовото наименование "Трансферите". Операцията бе осъществена на 7 юли тази година.

42-годишният Мирослав Караджов е обвинен по чл.321, ал.3, т.1 от НК за организиране и ръководене на престъпна група, извършваща компютърни измами и пране на пари. Пред съда вчера адвокатът му представи свидетелство, че страда от параноидна шизофрения, но не се води на отчет в Психодиспансера.
Останалите четирима - Константин Георгиев, Светлин Добрев, Драгомир Стоянов и Янко Къзлачев, са обвинени по чл.321, ал.3, т.2 за участие в престъпната група. Караджов може да получи между 5 и 15 години лишаване от свобода, а останалите четирима - между 3 и 10 години.

Назначените служебни защитници настояваха за по-леки мерки - парична гаранция или домашен арест. Те изразиха недоволство от това, че са успели да се запознаят едва с първия от общо осемте тома материали по делото.
Мотивите на съда за постановяването на най-тежката мярка за неотклонение бяха, че лицата могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив, пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че според оповестената от полицията информация, участниците в групата незаконно са придобивали данни за сметките на чуждестранни физически и юридически лица, като използвали редица слабости в защитата на банковите институции или непредпазливост на клиентите. След като се сдобивали с ценната информация, те нареждали парични преводи чрез интернет-банкиранe към банкови сметки, открити в български банки на името на подставени лица - криминално проявени, хора в тежко материално състояние или психично нестабилни. Доказаните щети са в размер на 160 000 лева.
При операцията са извършени претърсвания на шест адреса и два автомобила, използвани от задържаните. Криминалистите са открили и иззели множество банкови документи, документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони, флаш-памети и др.

Още новини