Начало Новини Актуално Петиция срещу АСТА, подкрепена от 2,4 млн. души, получи Европейският парламент

Петиция срещу АСТА, подкрепена от 2,4 млн. души, получи Европейският парламент

Актуално
Протест срещу АСТА

Петиция, обявяваща се против Търговското споразумение срещу фалшифицирането (АСТА) и подписана от 2.4 млн. души в интернет, ще бъде внесена официално в Европейския парламент на 28 февруари 2012 г. Според нея, АСТА представлява заплаха за свободния интернет. Комисията по петиции на ЕП ще я разгледа, преди да реши какво да предприеме.

Възможностите й варират от искане Европейската комисия да проведе предварително разследване до изготвяне на доклад, който да бъде гласуван в пленарна зала, съобщиха от българското българската пресслужба в Европейския парламент.

Организатор на петицията, която ще бъде внесена в комисията по петиции на ЕП във вторник от 13,30 часа българско време, е Avaaz - сдружение, което използва възможностите на интернет, за да провежда кампании по широк кръг теми.

По повод на петицията г-жа Erminia Mazzoni (ЕНП, Италия), председател на комисията по петиции, заяви: Процедурата на ратификация на АСТА в Европейския парламент едва започва. Споразумението ще трябва да бъде внимателно анализирано, като се вземат предвид всички опасения, направи се обоснована оценка на фактите и се направи опит за съчетаване на свободата на интернет, от една страна, и борбата с фалшифицирането, от друга. Решението за това какви ще са следващите действия по петицията ще бъде взето в следващите няколко седмици от комисията по петиции.

Следващи стъпки
Парламентарната комисия по петиции е разследваща комисия, която си сътрудничи с местни, регионални и национални институции и може да организира посещения за установяване на фактите. Тя няма законодателни правомощия, но се опитва да решава по извънсъдебен път проблеми, които са породени от нарушаването на правата на гражданите и са свързани с европейското законодателство.

След като петицията бъде внесена, парламентарната комисия по петиции ще трябва да се произнесе дали тя може да бъде допусната за разглеждане или не (в зависимост от това дали засегнатият в нея въпрос попада в компетенциите на ЕС). Обикновено оценката на допустимостта отнема 1-2 месеца, но в отделни случаи може да се използва спешна процедура, която да ускори вземането на решение.

Ако петицията се допусне за разглеждане, комисията по петиции трябва да прецени какви стъпки да бъдат предприети. Възможно е тя да поиска от Европейската комисия да проведе предварително разследване и да предостави информация за това дали е спазено законодателството на ЕС по темата. Друга възможност е да се отправи сигнал на SOLVIT - онлайн мрежа, в която страните-членки на ЕС работят съвместно, за да разрешават по извънсъдебен път проблеми, свързани с прилагането на законодателството в областта на вътрешния пазар от публични институции в ЕС. Комисията по петиции може да сезира и друга парламентарна комисия по въпроса с цел предоставяне на информация или предприемане на допълнителни действия. В някои изключителни случаи се подготвя доклад и се изпраща за разглеждане и гласуване от всички депутати в пленарно заседание.

АСТА
Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) цели по-ефективното приложение на мерки за защита на правата на интелектуална собственост на международно ниво. То предизвиква много спорове, тъй като е критикувано, че защитава интересите на големите компании за сметка на правата на гражданите и че неговото приложение в Интернет пространството ще постави под заплаха правото на неприкосновеност и основните свободи на хората. АСТА не може да влезе в сила в ЕС, без ЕП да даде своето одобрение и без страните-членки да го ратифицират.

Текст на петицията  
До всички членове на Европейския парламент: Като загрижени граждани на света Ви призоваваме да се обявите за свободен и отворен интернет и да откажете да ратифицирате Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), което ще го унищожи. Интернет е ключов инструмент за хората по света да споделят идеи и да насърчават демокрацията. Призоваваме Ви да демонстрирате истинско световно лидерство и да защитите нашите права.

От българската пресслужба на ЕП съобщават, че на 28 и 29 февруари и на 1 март може да се наблюдава на живо (на адрес http://events.europarl.europa.eu/) уебстриминг на следните събития в Европейския парламент, свързани с АCTA:
вторник, 28 февруари: 12.30 часа - пресконференция на докладчика на ЕП за АCTA David MARTIN (С&Д, Великобритания);
13.30 часа - връчване на петиция относно АCTA;
16.00 часа - обмяна на мнения относно АCTA в парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика (която трябва да даде становище по въпроса).
сряда, 29 февруари: 18.00 часа - обмяна на мнения относно АCTA в парламентарната комисия по международна търговия (водеща комисия по въпроса) с комисар De Gucht.
четвъртък, 1 март: 16.00 часа - семинар за АCTA.

Още новини