Начало Новини Актуално Пет проекта на Община Стара Загора ще бъдат финансирани от Международен фонд Козлодуй

Пет проекта на Община Стара Загора ще бъдат финансирани от Международен фонд Козлодуй

Актуално
Подписване на договори за проекти в МС

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа днес споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд Козлодуй. По мярка 2 за Енергийна ефективност в общински сгради, Община Стара Загора разработи конкретни проекти за ремонт и реализация на енергийно ефективни мерки в училища и детски градини, като специално внимание е отделено не само на степента на намаляване на разхода на електроенергия, но и на отделяните вредни емисии във въздуха.

Стойността на одобрените 4 проекта е близо 3 млн. лв., съобщи Живко Тодоров, като уточни, че безвъзмездната помощ от фонда е 50 на сто, а останалата част се осигурява от бюджета на общината, информираха от пресцентъра. Ще бъдат санирани общо 4 сгради на детските градини – ЦДГ Светулка и ЦДГ Мир, както и на две училища 5-то ОУ М. Станев и СОУ М. Горки.

Подписан е и другият, предаден от Община Стара Загора проект за енергийна ефективност на общинското улично осветление в града, който включва цялостната му реконструкция, с цел да бъдат намалени с над 40 на сто разходите за електроенергия. Стойността му е над 2 млн. лв.

В церемонията по подписване на споразуменията участваха министър-председателят Бойко Борисов, ресорният министър Делян Добрев, Винс Новак - директор Ядрена безопасност в ЕБВР и др.

МФК е създаден с Рамково споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие и Република България, подписано на 15.06.2001 г. Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управление на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй.

Още новини