Начало Новини Актуално Пет грешки при кандидатстването за ипотечен кредит

Пет грешки при кандидатстването за ипотечен кредит

Актуално
ипотека

Банките усилено се конкурират помежду си в отпускането на ипотечните кредити, но това далеч не означава, че всеки кандидат за жилищен заем ще го получи. Кредитните консултанти се обединиха около мнението, че много от клиентите допускат грешки при кандидатстването за кредит. Кои са петте най-често допускани грешки от кредитоискателите?

Клиентите надценяват възможностите си и не преценяват добре риска. Изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев обясни пред вестник Пари, че все по-често се появяват кредитоискатели, които са изкушени от изгодна имотна сделка. Много често кандидатите за ипотечни заеми се доверяват на електронните калкулатори, които изчисляват възможен размер на кредита според доходите им. Това обаче много често ги подвежда, защото за банката значение има доходът на цялото домакинството, а не само личният.

Заемополучателите намират имот, капарират го и след това търсят финансиране. В тези случаи или им се налага да искат допълнителна финансова помощ, като привличат допълнителни кредитоискатели, или губят вече даденото капаро. Заради това правилното поведение е първо да изчакат одобрението за кредита и след това да търсят имот.

Търсене на 100% външно финансиране. На пазара в България такова финансиране не може да се случи. Заради това хората, които искат ипотечен кредит, трябва да съберат пари, с които да осигурят самоучастието си. Няма банка, която да им отпусне цялата сума за имота, който са си харесали.

Клиентите не предвиждат съпътстващите разходи, които вървят заедно с тегленето на жилищния кредит. Експертната оценка, началните такси по заема и плащането на брокер най-често са между 4 и 6% от стойността на кредита.

Хората се изкушават от по-ниските цени на имотите и въпреки наличието на други кредити искат и ипотечен, за да не изпуснат добрата оферта. Съветът на кредитните консултанти е да не се прибягва да ипотечен кредит само заради по-ниската имотна цена.

Правилните стъпки при кандидатстване за ипотечен
1. Да се подсигури финансирането или да се знае откъде ще бъде получено и след това да се капарира имотът.
2. Да са ясни параметрите на самоучастието.
3. Клиентът, който ще купува имот, да се чу,   консултира с банков служител или с кредитен консултант, за да знае точно каква месечна вноска може да плаща, и след това да избира имот.

Съвети

Направете си списък с месечните приходи и разходи.Тази калкулация ще даде по-ясна представа колко пари може да се отделят за погасяване на ипотечен кредит.

Не правете компромиси. Местоположението, размерът на Жилището и разпределението са най-важните неща, с които не бива да се прави компромис. Например - не купувайте Жилище с голям хол, но с една спалня, ако планирате да имате деца в близките години, тъй като със сигурност ще имате нужда от две спални.

Не подценявайте заобикалящата среда. Съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете - какъв е градоустройственият план, има ли свободни терени и какво ще се строи на тях, как са се развивали цените на имотите в региона. Източник на такава информация не е само общината, но и потенциалните съседи.
* Съветите са на Уни Кредит Булбанк към кандидатите за ипотечен кредит с цел покупка на първи дом

Още новини