Начало Новини Актуално Пет български фирми на протест заради забавени плащания

Пет български фирми на протест заради забавени плащания

Актуално

Служители на пет български фирми, работещи като подизпълнители на "Алстом България" ЕООД на територията на изграждащата се край Гълъбово ТЕЦ "АЕS Гълъбово", ще протестират днес, съобщиха на пресконференция представители на ръководството и синдикатите на една от тях. Протестът е срещу политиката на забавяне на плащанията по завършени договори, в резултат на което повече от 500 души бяха съкратени или напуснаха сами.

Главният изпълнител на обекта "Алстом" ни дължи над 3.5 милиона лева", каза Димитър Георгиев, заместник-изпълнителен директор на "Химремонтстрой" АД.
Сред засегнатите от "Алстом България" са още "ХЕМ" АД, "ХРС-Уелдин" ЕООД, "ХРС - Враца" ООД и "Енемона" АД, които в различни периоди са работили на обекти на новата централа, добави председателят на синдикалната организация на КНСБ Георги Василев. Според него бавенето на разплащанията било заради неустойките, които главният изпълнител трябвало да плаща на инвеститора АЕS за неспазени срокове. "Химремонтстрой" работи с подизпълнителите на главния изпълнител - "Алстом Италия" и "Алстом Германия", договорите с които са  за 4.8 милиона евро. От октомври 2008 година "Алстом" не признава и не изплаща актовете на българската фирма. Като мотиви се посочва, че строително-монтажните работи не се изпълняват в срок и са некачествени. На територията на строящата се централа остава блокирано оборудване за 1.8 милиона евро. Договорът е прекратен през юли 2009 година и фирмата буквално е изгонена от обекта, въпреки че е изпълнила около 70 на сто от поетите ангажименти. Проведени са много срещи и разговори, но резултат няма.
Протестът на фирма "Химремонтсрой", която има 35-годишен опит в строителството, е срещу нелоялното отношение на "Алстом България", твърдят нейните представители. Те са готови да предприемат всички предвидени от закона мерки и действия, за да получат дължимите суми.
Водили сме разговори с работещите в останалите фирми за участие в протеста, очаквам утре да дойдат, не знам защо не участваха в пресконференцията, каза синдикалният лидер Георги Василев. Работниците ще излязат от 7.30 до 9.30 пред административната част на новата топлоцентрала. От община Гълъбово са дали необходимото разрешение.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини