Начало Новини Актуално Персоналът на областната болница в Стара Загора се готви за протести (видео)

Персоналът на областната болница в Стара Загора се готви за протести (видео)

Актуално
Лекарите пак готвят протести в Стара Загора

Лекари и служители на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора са готови отново да излязат на протести. Основната причина е извънредното Общо събрание на акционерите на здравното заведение, свикано от министър д-р Стефан Константинов, на което ще бъде сменен Борда на директорите и изпълнителния директор д-р Николай Колев.

Над 800 души са се включили в подписка в подкрепа на ръководството, обяви председателят на КНСБ в областната болница д-р Атанас Бадов. Подкрепа заявиха от местната структура на партия Атака.

За нов изпълнителен директор е предложен д-р Петър Атанасов от Хасково, който е работил предимно в общинската болница в Гълъбово и в Тунис. Недоволстващите лекари заподозряха Тунизийска връзка между здравния министър и предложения от него кандидат. Това е и един от въпросите, на които в петък здравният министър ще трябва да отговори на депутата от Стара Загора Петър Хлебаров.

На този етап синдикатите водят преговори, за да се предотврати смяната на Борда на директорите. Ако не се постигне консенсус, ще се пристъпи към мирни протести и излизане на персонала на здравното заведение на улицата.

Лекарите са категорични, че смяната на управителното тяло има за цел обединение на МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович с Университетска болница, което предишният здравен министър проф. Анна-Мария Борисова не успя да направи.

Това ще доведе до пълен хаос в болницата, заради личностни противоречия, от които потърпевши ще бъдат пациентите. Освен това 40% от персонала ще остане без работа, коментират лекари.

Ще се наложи редукция и на лекари-специалисти, тъй като и двете здравни заведения имат по 13-14 отделения с най-високото трето ниво на компетентност, обясни д-р Илиева.

Изпълнителният директор на Областната болница д-р Николай Колев заяви, че не приема констатацията лош финансов мениджмънт и направи отчет.

През 2008 г. болницата е имала приход от 186 425 лв., през 2009 г. (б.р. д-р Колев поема ръководството на болницата през октомври 2009 г., дотогава постта за заема от д-р Катя Бекярова), болницата е на минус 2,485 млн. лева. През 2010 г. забутата на болницата е сведена на 580 000 лева, съобщи д-р Колев, като уточни, че обемът дейност през последната година е същия, както и през 2009 г., но финансирането от МЗ е намаляло с 1%. Средствата, които здравното заведение получава от касата стига само за заплати и осигуровки на персонала от 1080 души. Също така, за миналата година касата е платила 22 000 лева за лечението на 684 здравнонеосигурени лица, за които болницата е изразходвала реално 450 000 лева.

Това е и в основата болницата да увеличава задълженията си към доставчици на медикаменти, които за 2010 г. се равняват на близо 10 млн. лева.

Извънредното Общо събрание ще се проведе на 15 април в сградата на Регионалната здравна инспекция - Стара Загора.Още новини