Начало Новини Актуално Пенсионерите от Стара Загора ще пътуват с 20% намаление

Пенсионерите от Стара Загора ще пътуват с 20% намаление

Актуално

След бурни дебати вчера Общинският съвет - Стара Загора, гласува спирането на компенсациите за картите на пенсионерите за градския транспорт. Остава в сила само държавната дотация от 20%. Така на практика през близките четири месеца хората от третата възраст ще плащат за билетчето си по 60 стотинки. Решението, което влиза в сила веднага, се отнася както за автобусния, така и за тролейбусния транспорт в Стара Загора.

Според кмета проф. Светлин Танчев, няма друг вариант, тъй като местният бюджет е на червено. През тази година на превозвачите били изплатени 459 877 лева, плюс 203 444 лв. държавна субсидия. На заседанието стана ясно, че пари за компенсации за пенсионерските карти не са предвидени в бюджета за 2009 г., информира вестник Старозагорски новини.
Атаката срещу общинската администрация поведе Бойчо Биволарски (БСП), който заяви, че при приходи от 54% за първите шест месеца и при разходи 43% от предвидените за годината пари, би трябвало да има. И попита къде са те? Освен предложенията на общинската администрация за спиране изплащането на компенсациите на превозвачите, от столетницата представиха и свой по-мек вариант, но той не беше приет. Не мина и предложението на управителя на "Автобусни превози" Светослав Маринов, който изяви готовност общинските пари да се редуцират от 170 000 на месец на 50 000. Идеята му приличаше на пазарлък - след като не можем да вземем много, то поне да не сме съвсем без нищо.

Кой какво губи?

Фактите са красноречиви, че ощетени са и трите страни - местният бюджет, превозвачите и пенсионерите. Досега цената на една карта се е изчислявала на базата на 44 пътувания за 22 работни дни, минус държавната субсидия от 20%. На практика това означава, че месечната карта за пенсионерите за цялата градска мрежа струва 45 лева. Като се приспаднат въпросните 20%, остават 36 лв., а Общината доплаща на превозвача между 25 и 30 лева. Издадените годишни карти в Стара Загора са 7324 и се ползват от четири категории пенсионери, които в зависимост от пенсиите и възрастта си доплащат по 10, 20, 30 и 40 стотинки за билетче. Към това трябва да се прибавят още 1100-1200 пенсионери, които си вадят месечни карти за градския транспорт. Колко от тях обаче пътуват и колко често, става ясно от признанието на възрастен мъж, присъствал на общинската сесия. На въпрос на "Старозагорски новини" колко пъти му се налага да пътува той отговори, че това са максимум 8 пъти на месец - до Минералните бани и до Седмия километър. Ако ползва билетчета на редовна цена, това би му струвало 18 лева. Общината обаче му доплаща за картата още 12 лева, които превозвачът прибира без да е извършил услугата. Мъжът заяви, че много негови познати също не покриват общинските компенсации, а на фона на издадените карти това означава най-малко 100 000 лева месечно.
Явно плащаните през последните 4-5 години компенсации на превозвачите са облагодетелствали преди всичко фирмите, извършващи услугата, а едва след това пенсионерите. Големият губещ пък са всички останали, които пълнят бюджета. Зам.-кметът Белчо Белчев информира, че в Русе, Бургас, Хасково и Сливен пенсионерите плащат доста повече за картите си, а в Пловдив, Плевен, Велико Търново и Габрово пътуват без общински преференции.
След продължили близо 150 минути дебати общинските съветници се обединиха около три становища. Да, трябва да се мисли за пенсионерите, но само в рамките на реалните нужди, да се спрат субсидиите до края на годината и хората с издадени карти да пътуват в града с билетче от 60 стотинки, и да се обсъди и предложи нова схема за ползване на градския и междуселищния транспорт, която да стартира от началото на следващата година. Най-вероятно ще бъде прието решение за ограничаване броя на пътуванията с намаление, а за отчетността ще се обсъждат поне 3-4 варианта. Това, което направи впечатление, е, че всички общински съветници, с изключение на един, загърбиха политическото говорене и заявиха готовност още на сесията през декември да предложат добре огледано и обмислено решение, на базата на което да се предвидят средства в бюджета за 2010 година.

Още новини