Начало Новини Актуално Пенсионери искат по 100 коледни лева

Пенсионери искат по 100 коледни лева

Актуално
100 лева за пенсионери

По 100 лева коледна добавка към пенсията на всеки българин от третата възраст искат с нарочна декларация до президента и правителството старозагорските членове на Българската асоциация на пенсионерите. Новината съобщи председателят на общинската организация на асоциацията и секретар на националното ръководство Иван Чапразов.

Пенсионерският лидер обяви и начина, по който щели да бъдат намерени тези средства. Той предлага деблокиране на "Сребърния фонд", който според него още през пролетта бил достигнал 1 млрд. и 600 млн. лева.

Пенсионерите настояват също да се изпълни чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване, който противно на намеренията на министъра на финансите Симеон Дянков за замразяване на заплати и пенсии до 2013 година, изисква ежегодното им осъвременяване според осигурителния доход и индекса на потребителските цени. Хората от третата възраст настояват и за запазване на старата такса за преглед при личния лекар.
Авторите на декларацията до властта, не са съгласни с факта, че не са представени в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и затова искат 50-процентна квота в него. Според тях в НС на НОИ да влязат само такива, чиято пенсия е в размер до 211 лева.

"Последното ни, но много важно за нас изискване, на което особено държим, е да бъдем представени и в Националния съвет на тристранно сътрудничество, като по този начин той да прерасне в четиристранен", подчерта пред наш репортер Иван Чапразов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини