Начало Новини Актуално Пенсионери-доброволци ще наблюдават цените на храните

Пенсионери-доброволци ще наблюдават цените на храните

Актуално
Пенсионери ще наблюдават цените на храните

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обсъди на работна закуска с икономисти създаването на работна експертна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

В дискусията участваха Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, както и евродепутатът Илияна Иванова.

Според икономистите ползите от създаването на работната група ще бъдат информираност на потребителите и липса на паника на пазара. Те изразиха мнение, че държавата не трябва да се намесва в ценообразуването и за да бъде ефективна работата на този орган, той трябва да излезе от изпълнителната власт.

Министър Найденов посочи, че винаги е бил далеч от идеята, че този орган ще налага определени цени. Направената от тях експертиза ще бъде в услуга и на другите органи като КЗК, НАП, Икономическа полиция. Той уточни, че експертната група ще работи в рамките на съществуващата администрация и бюджети. Според него експертната работна група се прави, за да има прозрачност по цялата верига и когато се насочва държавният ресурс като помощи и доплащания, при деформация и отклонения, размерът на тези средства да бъде променен. Много често в България цените се формират на базата на истерия, каза Найденов и даде пример с поскъпването на пшеницата и на млечните продукти. С направените от експертната група анализ и експертиза, ще може да обясни пред обществото такива процесите много по-добре. 

След срещата министър Найденов съобщи, че има намерение да покани и пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените. Такава практика е наблюдавана в Словения където са били ангажирани възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула, както и в Белгия, където основната работа по наблюдение на цените чрез Съюза на потребителите, включително аналитичната работа, се прави от хора, които са излезли от активна възраст, но имат експертиза и желание. Това е един добър опит, защо не го приемем, не го проучим и да се възползваме там, където можем, каза министър Найденов. Пенсионерите са най-голямата част от нашето активно гражданско общество и са най-потърпевши, допълни министърът.

Още новини