Начало Новини Актуално Пазарът на недвижими имоти е притиснат от очакването спадът в цените да продължи

Пазарът на недвижими имоти е притиснат от очакването спадът в цените да продължи

Актуално

Много купувачи изчакват цените на имотите да продължат да падат, сочат наблюденията на компания ЕRА. Експертите смятат, че е трудно предвидимо кога ще спре този спад и нивата отново ще започнат да се покачват. Имало опасност чакащите да изпуснат избрания имот, защото качествените се продавали на по-високи цени. От ЕRА отчитат, че у нас е отбелязан нереално висок ръст в периода 2002 - 2008 г.

Само през първата половина на тази година в сравнение със същия период на миналата заради кризата спадът е с около 23%. Така имотитев момента се доближавали до приемливи нива. Въпреки това броят на сделките е намалял от 3 до 5 пъти според населеното място. Увеличило се е многократно и времето до продажбата. Ако през 2007-а са били нужни средно 45 дни, то сега вече минават между 90 и 180 дни, пише вестник 24 часа.
Влияние оказвало и нарасналото предлагане, което надвишило търсенето. Това повиши изискванията на купувачите и принуди продавачите на преразгледат своите оферти, коментират от ЕRА.
Оттам отчитат съживяване на пазара в последните месеци. През втората половина на 2009 г. спрямо първата бил регистриран ръст на продажбите с около 30% на офис от мрежата на компанията. Средната продажна цена на жилище е била 49 600 евро, а средната квадратура - 53 кв. м за София за последните 4 месеца. Продажбите над 80 000 евро в столицата са били по-малко от 7% за второто полугодие на 2009 г.
Най-бързо се намирали купувачи за жилища с квадратура около 50-55 кв.м., а тези, които стоят най-дълго на пазара, са обикновено с площ над 120 кв. м.
Положителни сигнали идвали и от банките, част от които обявили по-ниски лихви по ипотечни кредити.

 

Още новини