Начало Новини Актуално Пазарът на дребно в България продължава да се свива

Пазарът на дребно в България продължава да се свива

Актуално
пазар криза икономика

Потреблението на стоки и услуги от домакинствата продължава да се свива и това пречи на възстановяването на икономиката. Оборотите в търговията на дребно през април 2011 г. са намалели с 5,8 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт. Спадът в сравнение с предходния месец (март) е с 0,2%.

Спад на месечна база има в четири групи дейности, като най-голям е в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.9%, а най-малък - в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.1%.
На месечна база с минимални увеличения се отчита търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (0.3%), търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности (0.2%).
Според данните на статистиката на годишна база намаление е регистрирано в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (–5.0%), в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (- 2.2%) и при продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия (-0.9%).
Покачване на оборотите за април 2011 г. спрямо година по-рано има в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (5.8%), при фармацевтичните и медицинските стоки (1.2%), както и при продажбите на дребно с компютърна и комуникационна техника (0.7%).

Още новини