Начало Новини Актуално Павилиони до училищните дворове в Стара Загора са презаредени с всички забранени храни

Павилиони до училищните дворове в Стара Загора са презаредени с всички забранени храни

Актуално

С началото на новата учебна година влезе в сила Наредба No 37 на здравното министерство за здравословно хранене на учениците. Според нея в столовите, лавките и бюфетите вътре в училищата се забраняват "вредните" вафли, чипсове, зрънчовци и газирани напитки, кафе, пържени картофки и тестени изделия, торти и пасти със сметанов и маслен крем, сиропирани сладкиши, сухи супи и бульони.

В асортимента задължително трябва да има пълнозърнест хляб и плодове. Млечните продукти да са със съдържание на мазнините до 2%. Препоръчват се бутилирани минерални изворни и трапезни води, 100% натурални, плодови и зеленчукови сокове и нектари, чайове и топъл шоколад, бисквити и кроасани, пише вестник Старозагорски новини. При приготвянето на храна и седмичното меню трябва да участва специалист в областта на общественото хранене.
В старозагорските училища общинската фирма "Ученическо хранене" има разкрити 17 павилиона и 17 ученически стола. Журналистическата ни проверка вчера показа, че поради новата наредба половината бюфети са на половин работен ден. Онова, което се предлага в тях, напълно отговаря на Наредба 37. Тук децата могат да си купят минерална вода, нектари и сокчета, кроасани, солети, щрудел без шоколад и няколко вида бисквити, дъвки и айран (без сол).
Да, обаче в първия учебен ден малки и големи ученици поглеждаха с безразличие скромния асортимент и се редиха на опашка пред близките павилиони, които щедро предлагат всички забранени храни. Не само това. Павилионът, който се намира в северозападния край на двора на ГПЧЕ "Ромен Ролан", е пуснал промоция - картофки с голяма бира. Павилионът, досами двора на ПМГ "Гео Милев" и IV ОУ, предлага щедро всички забранени храни: пребогат избор от чипсове и новостта - няколко вида пържени картофки. Оказа се, че непосредствено или най-много на стотина-двеста метра отстояние само около тези две училища ресторантите, бюфетите, павилионите и гаражчетата, които предлагат кафета, пържени храни всякакви, мазни баници и мекици, чипсове, дюнери, "джобове" и т.н., са 27, без да се смятат магазините.
В този смисъл наредбата е не само писана-недописана, но в същото време крие и много опасности. За малкото време през междучасието учениците притичват до кафенето или баничарницата, като пресичат една от най-натоварените улици - "Генерал Столетов". Същото се отнася и за VI основно училище. В него бюфетът е зареден изрядно, според изискванията, но децата прибягват през "Генерал Гурко" и "Христо Ботев" за хот-дог... Недай Боже, ако решат да изпреварят колата отсреща...!?
"Колегите от цялата страна, в това число и ние не сме против Наредба No 37 за здравословното хранене на учениците - каза Георги Георгиев, управител на "Ученическо хранене" в Стара Загора. - Нашето искане е този правителствен документ да важи за всички подобни обекти, които се намират поне в радиус от 500 метра около училищата. Така, както е забраната за продажба на цигари и алкохол в непосредствена близост до учебните заведения. Освен това, след като правилно се иска прилагане на рационално хранене, да се увеличат държавните субсидии. Засега стойността на купона за обяд в ученическия стол е 1.50 лева и няма да се променя. Но според изискванията същият грамаж пиле трябва да се предлага без кожа, месото - без тлъстини, забранява се колбасът като основно ядене и др."
От днес РИОКОЗ започва проверки по изпълнение на наредбата. Определени са и глобите за нарушителите - между 100 и 5000 лева. Това обаче надали ще реши доброто намерение, ако продължат от всички страни на всички училища щедро да се предлагат забранените храни. Следващ е въпросът здравословното хранене да стане неизменна тема в семейството и в училището.
От днес 5978 подгответа и ученици от първи до четвърти клас ще получават безплатни закуски на цена 52 стотинки. Всички изисквания за рационалното хранене са спазени, гарантират от "Ученическо хранене".

 

Още новини