Начало Новини Актуално Пътуваме по магистрала Тракия до Нова Загора (видео)

Пътуваме по магистрала Тракия до Нова Загора (видео)

Актуално

магистрала тракия откриване стара загора

На 1 юли 2012 години автомагистрала Тракия се удължи с още 32 км. С церемония беше открита отсечката между Стара Загора и Нова Загора - най-рисковият път, взел много жертви. Проектът е на стойност близо 138 млн. лева и е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС чрез ОП Транспорт. Изпълнител на обекта е обединение Магистрала Трейс. Официални гости бяха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по европейска политика Йоханес Хан и министри.

Те бяха посрещнати от парен валяк, произведен през 1938 г. Машината е участвала активно с пътното строителство в България до средата на миналия век и е единственият запазен екземпляр в света.

Днес пишем история, защото сме на път да изпълним мечтата на българите за магистрала Тракия. Това е най-големият инфраструктурен обект на България до сега - 117 км магистрала, които сме на път да завършим до края на годината, за по-малко от 3 години, каза президентът Росен Плевнелиев.

Европа се гордее с това изключително постижение. Поздравяваме правителството и всички хора, които отговаряха за този проект, заяви еврокомисарят по регионалнаа политика Йоханес Хан.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че е изключително щастлив и напомни, че по време на управлението на тройната коалиция всички фондове на ЕС са били спрени за България. Сега усвояваме милиарди евро от европейската солидарност. В пъти, в пъти,в пъти по-добри сме от предишното правителство, каза още министър-председателят.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова показа разрешението за ползване на участъка. Това е първата магистрала от съвременната ни история, която откриваме с разрешение за ползване, което е издадено 5 дни предварително, заяви министър Павлова.

Отсечката Нова Загора - Ямбол от магистрала Тракия ще бъде пусната за движение след 12 дни. До момента по ОП Транспорт са договорени над 95% от бюджета и са усвоени над 30% от средствата.
Изказване на министър Лиляна Павлова по време на откриването на отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала Тракия


Изказване на министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала Тракия

Още новини