Начало Новини Актуално Пътната обстановка в Старозагорска област към 15 часа на 8 февруари

Пътната обстановка в Старозагорска област към 15 часа на 8 февруари

Актуално

След  изтеглянето на катастрофиралите МПС и почистване на платното за движение, пътят Гурково – Нова Загора е отворен за леки автомобили, автобуси и товарни автомобили от вътрешния трафик. Вече са почистени и отворени за движение при зимни условия и участъците гр.Шипка-с.Шейново, гр.Шипка-разклона за с. Крън, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. 

Към  15.00 ч. бе  изтеглен на пътното платно авариралият вчера скрай с. Ветрен  автобус с 30 румънски туристи. Движението по пътя Мъглиж – Гурково, където има силен страничен вятър, снегонавявания и аварирали автомобили, все още е затруднено. Автомобилите се пропускат интервално в едното платно. Продължава работата на екипи и техника на гражданска защита, полицията и пътноподдържащите фирми в участъка Ветрен - Зимница.
Заради усложнената пътна обстановка в по пътя Стара Загора – Казанлък и старопланинските проходи е въведено ограничение за тежкотоварните автомобили - да се движат с вериги.
Път ІІ-66 е почистен и в момента се опесъчава, но има силен страничен вятър, който създават рискове  за движението на МПС - особено в района на с. Послон. Препоръчва се на водачите, преминаващи през участъка да си движат внимателно, с разумна скорост.  
На прохода Шипка  има обилен снеговалеж и силен вятър. Пътните настилки са почистени и обработени. Движението e без ограничения, при тежки зимни условия. Продължава да важи ограничението за преминаване през прохода на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета над 10 т.
Пътните настилки в прохода  на Републиката  са почистени и опесъчени. Движението e без ограничения, при  тежки зимни условия. 
На автомагистрала “Тракия” в и в останалата част на областта настилките са мокри и регулярно се почистват и обработват. Движението е без ограничения, при зимни условия.
Пътна полиция апелира към водачите да се съобразяват с интензивните промени в пътната обстановка и да предвиждат възможността за снегонавявания и заледявания на мократа  и заснежена  настилка.  При навлизане в заснежен и заледен участък да не употребяват  спирачки, а да  намаляват скоростта, с помощта на двигателя, като не изключват от скорост, да увеличат значително дистанцията от автомобила пред тях и да не предприемат изпреварвания.  Преди да предприемат пътуване се осведомяват предварително за прогнозата за времето и за пътната обстановка и да се погрижат автомобилът да бъде оборудван за движение в зимни условия – с изправна отоплителна система и светлинна сигнализация, с подходящи гуми, вериги против сняг и работещо устройство за почистване на предното стъкло. Да осигурят достатъчно гориво, в случай, че им се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
Да не спират и да не се движат в аварийното лента за да осигурят достъп на автомобилите на полиция, пожарна и пътнопочистващите машини. Да не  изпреварват пътнопочистващата техника, да се движат с разумна скорост и да спазват указанията на контролните органи.
По пътищата в областта ще има засилено активно полицейско присъствие през цялото денонощие. Ще се извършват засилени проверки  и в населените места и ще се налагат строги санкции на грубите нарушители на закона.

Още новини