Начало Новини Актуално Пътната агенция наложи информационно ембарго

Пътната агенция наложи информационно ембарго

Актуално

Дежурните на Областно пътно управление - Стара Загора, от два дни отказват информация на медиите за актуалната пътната обстановка в областта. Те обясняват, че с писмо от София им е забранено да дават подобна информация и препоръчват на медиите да се обадят на тел. 0700 130 20.

Вчера репортер на вестник Старозагорски новини звъня многократно на упоменатия телефонен номер, но от там се включваше съобщението: "Търсеният от Вас номер е зает". Късно следобед все пак успяхме да влезем във връзка, но мъжки глас ни извести, че не дава информация за медиите, а само за гражданите, и ни препрати към пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
"Забраната е въведена за координация от петък. Това са вътрешни разпоредби, но те ще бъдат отменени", съобщиха вчера от пресцентъра на АПИ. От там не скриха, че вече са получили много запитвания и упреци за въведеното ограничение, но изразиха надежда, че въпросната разпоредба ще отпадне до края на деня. И както е било от години насам (до 18 декември 2009 г.), радиостанции, телевизии и вестници ще получават информация от дежурните на пътните управления и ще информират гражданите (данъкоплатците) кои проход или магистрала са проходими и кои затворени.
Часове след разговора ни с пресцентъра на АПИ, дежурният от Областно пътно управление - Стара Загора, не беше получил ново разпореждане от София и отново ни препрати на тел.0700 130 20.
"Старозагорски новини" припомня, че ГЕРБ дойде на власт с обещанието за открито управление. За разлика от редица министерства, които изпращат регулярно актуална информация, в това число и на регионалните издания, от АПИ явно са решили, че откритото управление при тях може да мине и без медиите. Затова всеки един гражданин днес, ако реши да тръгне на път, да звъни на тел.0700 130 20. При настоятелно звънене и късмет може да научи дали "Проходът на Републиката" или "Шипка" са проходими. Заради информационното ембарго, днес ние не можем да бъдем в полза на нашите читатели.

Още новини