Начало Новини Актуално Пътна полиция връчва по домовете актове на шофьори, който бързат на пътя

Пътна полиция връчва по домовете актове на шофьори, който бързат на пътя

Актуално

Нови 10 установки за видеокамери ще бъдат монтирани в Старозагорско. До края на март - 6, в началото на април - останалите, съобщи Стефан Конов, вр.и.д. началник на сектор Пътна полиция в ОД МВР - Стара Загора. Полицейската статистика сочи, че повече от половината произшествия с тежки последици стават поради превишена или несъобразена с пътните условия скорост.

Тази е причината, поради която камерите са настроени да улавят само джигити, които шофират със скорост повече от 30 км в час над разрешената. Това нарушение се наказва с отнемане на шофьорската книжка за 1, 2 и повече месеца.
За цялата 2009 г. общо автоконтрольорите в област Стара Загора са засекли по-малко от 1000 подобни нарушения, а в рамките само на месец, от 15 януари до 17 февруари, камерите са заснели над 10 000 шофьори, управлявали МПС с над 30 км в час над допустимата скорост. Има и шокиращ случай на автобус, превозващ пътници при снеговалеж, в тъмната част на денонощието, който летял със 118 км в час, вместо с 50, разказа Стефан Конов.

Практиката във франция например показва, че за 2 години въвеждането на видеонаблюдение по пътищата е помогнало броят на загиналите да намалее с 25%.
Първите местостоянки на полицейските очи в Старозагорско край Подслон и преди влизането в колелото за АМ Тракия, край Маджерито, вече се знаят от повечето шофьори. Но двете камери, с които катаджиите разполагат, ще се местят на различни места в новите установки и само ограничен брой служители ще знаят точното им местоположение в даден момент, пише вестник Национална бизнес поща.
Установките ще са разположени по пътя Стара Загора - Казанлък, по подбалканския път край Павел баня, по пътя Казанлък - Гурково и др. Намерението ни е да поставим установки и по опасни участъци в зоната на града, каза Стефан Конов.

Старите радари излизат от употреба. Увеличават се автомобилите без опозна-вателни знаци, снабдени с техника, които ще засичат пътни нарушители в града, добави той. Те са вече 4 и някои се управляват от цивилни служители на МВР. Като ги научат, ще ги сменим, обяснява Стефан Конов. С цел обективизъм ще се въртят и служителите -катаджии (автоконтрольри) от Стара Загора например, ще глобяват в Казанлък и т. н. Освен това в централната част на града служители на пътна полиция, снабдени с фотоапарати, ще следят за неправилно паркиране по пешеходни пътеки. Ще се санкционират и пешеходци, създали предпоставки за ПТП.

Колкото до наказанията на джигитите, вече уловени с камерите, от Пътна полиция казват да не се изненадат, ако униформен служител със сигнална жилетка ги посети в дома им. Съставяме актове на място, обяснява Стефан Конов. Около 3000 от общо 10 000 нарушители са от Стара Загора и приблизително 200 от тях вече са посетени или повикани в Пътна полиция за съставяне на акт.

Стефан Конов е роден на 3.09.1968 г. в Раднево. Завършил е право във ВТУ. В системата на МВР работи от 16 години, 7 от които в отдел Противодействие на корупцията. От октомври м. г. е вр.и.д. началник сектор Пътна полиция в ОД МВР -Стара Загора.

Още новини