Начало Новини Актуално Първото представителство на икономиката на провинция Саарланд е създадено в България

Първото представителство на икономиката на провинция Саарланд е създадено в България

Актуално

България е първата държава, в която икономиката на германската провинция Саарланд вече има свое представителство. Това стана факт на 18 май 2010 г. в София, след подписване на споразумение между държавния секретар на Министерството на икономиката и науката на федерална провинция Саарланд Йоахим Кийфабер и управителя на фирма СИКОС-ЮС, Станислава Колева.

„Развитието на двустранните икономически отношения между Саарланд и България е от изключително значение за Правителството на федерална провинция Саарланд и създаването на представителството е логично продължение на изграденото вече сътрудничество. Последвахме най-вече желанието на бизнеса да дойдем в България”, каза държавният секретар Йоахим Кийфабер.
Почетни гости на церемонията по подписване бяха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Евгени Ангелов, заместник-министърът на външните работи г-н Милен Люцканов, г-н Дитрих Бекер, заместник-ръководител на мисията на Посолството на ФР Германия, д-р Меглена Плугчиева, бивш посланик на България в Германия и Оливър Грол, заместник-управител по международните въпроси на Индустриално-търговската камара на Саарланд.

Сред гостите на събитието присъстваха и почетният консул на ФР Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, президентът на Германо-българската индустриално търговска камара г-н Бертрам Ролман, както и гости от институции, организации и фирми.
Заместник-министър Ангелов изрази задоволство от факта, че първото икономическо представителство на Саарланд извън провинцията се открива именно в България, което несъмнено показва, че и потенциалът на българската икономика е оценен високо.sikos-uc

„Подписаното споразумение е огромно признание за усилията ни през последните пет години и вярвам, че новосъздаденото представителство ще допринесе за насърчаването на икономическото сътрудничество между двете държави и за създаването на повече възможности както за фирми от Саарланд, така и за българския бизнес”, сподели управляващият съдружник на Сикос-Юс Станислава Колева.
На следващия ден в София се проведоха над 100 делови срещи между германските фирми, участващи в делегацията и потенциални български партньори. В делегацията бяха представени фирми от Саарланд в браншовете – околна среда, минно дело, слънчева енергия, строителство, електротехника, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии и др.

Събитието бе част от тридневната програма на икономическата делегация под егидата на държавния секретар г-н Кийфабер в периода 17-19 май 2010 г. в Букурещ, Русе и София и се организира от Министерството на икономиката и науката на Саарланд, ZPT Saar, съвместно със СИКОС-ЮС.

Още новини