Начало Новини Актуално Първообразът на националния флаг води шествието на празника в Стара Загора

Първообразът на националния флаг води шествието на празника в Стара Загора

Актуално
знаме шествиеРеплика на знамето, свидетел на бунтовните събития през 1875 година в Стара Загора, покрито със слава в боевете при Шипка и Шейново, поведе днес колоната с триста метровия национален флаг по пътя-поклонение към Мемориала Бранителите. Първообразът на националния трикольор в бяло, зелено и червено бе редом до друго сакрално за старозагорци знаме, единственото българско знаме, наградено с Орден за храброст – Самарското.
В деня, в който България чества 140 години от освобождението си, за четвърта поредна година зад тях тръгна екзалтираното шествие с 300-метровия национален трибагреник, осветен от старозагорското свещеничество и носен от служители от военните формирования, заедно с десетки хиляди жители и гости на града, пристигнали специално по този повод. В пътя-поклон до хълма Бранителите на Стара Загора след краткия водосвет поеха и официалните лица, следвани от конницата на прабългарската школа Багатур и гражданството.
Хиляди в празничния ден изкачиха стоте стъпала към старозагорската Шипка, както в града вече наричат Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, където по обед се състоя тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Присъстващите се поклониха пред падналите за свободата на Стара Загора и на България. Слово за знаменателната и сакрална дата в историята на България, благодарение на която сме членове на голямото европейско семейство и имаме своята национална идентичност произнесе зам.-кметът Иванка Сотирова, която призова да не забравяме имената на нашите революционери, имената на всички онези 14 000 старозагорци, чиито кости лежат в полето на Стара Загора.
За нас е огромно удовлетворение да видим това множество, това нетърпеливо гражданство, което иска да докосне знамето и измина целия този път от центъра до величавия монумент. Уважаеми старозагорци, скъпи гости, позволете ми от името на кмета на най-хубавия град за живеене Живко Тодоров, който участва в тържествата на връх Шипка, да ви поздравя за националния празник! Позволете ми да ви благодаря, че сте тук! Сигурна съм, че в следващите години това събитие ще става все-по-популярно., обърна се към множеството Сотирова.
Днес ние за първи път показваме и копие на знамето на Старозагорското въстание, което за всички нас трябва да бъде гордост, че е първообраз на националния флаг. Пожелавам здраве, дръзновение, единение и преклонение пред всичко онова, което имаме и което трябва да тачим и за което да милеем. Да възпитатаваме идните поколения в преклонение пред историята на България, в обич към героите, дали живота си за нея! Нека да я има България, а нашата Стара Загора да бъде благословена!, каза още зам.-кметът.
С военни почести бяха поднесени венци от името на Община Стара Загора, Старозагорския гарнизон, областния управител, Общинския съвет, Тракийския университет, Тракийско дружество Одринска епопея и Мини Марица Изток ЕАД. Венци и цветя поднесоха още представителите на политически, неправителствени и патриотични организации, много граждани. В ритуала участие взеха народни представители, общински съветници, административното ръководство на града, офицери от Втора механизирана бригада, представители на културни институти и др. Сценарист на паметното шествие под наслов За свободата... Да развеем българското знаме! и водещ на ритуала е актьорът Ивелин Керанов.
На финала започна голям празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл Загоре, ансамбъл Зорница при НЧ Св. Климент Охридски -1858 и други самодейни състави от града. Режисьор на събитието и тази година е директорът на Драматичен театър Гео Милев Ивелин Керанов, с помощта на ръководителя на ансамбъл Загоре Христо Иванов.
Венци и цветя бяха положени днес на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Загора - Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

Още новини