Начало Новини Актуално Първият магазин на ИКЕА в България отваря врати на 20 септември 2011 г.

Първият магазин на ИКЕА в България отваря врати на 20 септември 2011 г.

Актуално
Икеа

Първият магазин от шведската верига за обзавеждане ИКЕА в България ще цели да привлече около 1,5 млн. посетители през първата година. Това съобщиха от гръцкото дружество Фурлис, което държи франчайз правата на компанията за страната. Магазинът се намира на софийското околовръстно шосе.

Предстои да бъде отворен на 20 септември.

Каталогът с офертите на компанията ще започне да се разпространява от утре по домовете в 750 хил. копия. Цените в него ще важат до август следващата година.
Днес от ИКЕА съобщиха, че целят през първата година да привлекат милион и половина посетители, което според тях ще им донесе дългосрочни ползи. Освен столицата дружеството се насочва и към градовете Пловдив, Пазарджик, Перник и Кюстендил, където също ще разпространява каталога си, информира вестник Дневник.
От компанията казаха още, че се стремят към 10% пазарен дял в страната още през първата година и лидерското място впоследствие, но отказаха да дадат подробности за очакваните приходи.

Въпреки че няма официална статистика за пазара на обзавеждане в страната, по оценки на големите компании в сектора и консултанти той е между 450 и 550 млн. лева. Това би означавало, че продажбите, към които се стреми ИКЕА, са за между 45 и 55 млн. лева.
"Нашата цел е през първата година да имаме 1.5 млн. посетители, което ще считаме за успех. Ако имаме голям оборот, но без този брой посетители - няма да смятаме, че сме успели", коментира главният изпълнителен директор на групата "Фурлис" Апостолос Петалас.

Първият магазин ИКЕА ще бъде с площ 29 хил. кв.м и над 1200 паркинг места. В него ще се предлагат 7500 продукта, като ще има обзаведени модели на 55 стаи и три различни по размер апартамента. Подготовката  откриването му стартира още през 2008 г. Самото строителство обаче започна едва през миналата, като основната причина за изчакването беше ремонтът на Околовръстния път. Той трябва да бъде отворен за движение дни преди официалния старт на магазина.
По план ИКЕА трябва да отвори втория си магазин в България във Варна, но все още проектът е на ранен етап. От компанията съобщиха още, че след като се видят резултатите от тези обекти, ще се прецени за ново разширяване.

ИКЕА е най-големият търговец на обзавеждане в света с 324 магазина в 38 държави. През 2010 г. оборотът на дружеството достигна 23.8 млрд. евро. Групата "Фурлис" развива веригата още в Гърция и Кипър.

* * *
В ИКЕА можете да намерите абсолютно всичко необходимо, свързано с обзавеждането и декорирането на  вашия дом, пише mebeli.me. Огромното разнообразие в магазина е подкрепено от безкрайния асортимент. Забележителното е, че на едно и също място може да се намерят не само мебели, но и текстил, посуда, играчки за деца, аксесоари, осветителни тела и дори растения. Продуктите са представени в различни стилове с цел покриване на максимален брой клиентски вкусове. Всичко е насочено към оригиналния дизайн. Но независимо от стила на стоките предлагани в  ИКЕА, основната отличителна черта на магазините ще останат тяхната функционалност и лекота за пазаруване.

Какво отличава IKEA? Създадена от и за хора, хармонично съчетаващи в себе си  качеството и разумната цена. При посещение само един магазин, можете да си купите всички продукти за вашия дом, като ги видите нагледно в обстановка,  защото ИКЕА не е търговски павилион, а огромна изложбена зала, където всички изделия се предлагат в специално създадени интериори. В магазина можете да намерите неща, които ще придадат на дома ви индивидуалност, ще го направят удобен и красив.

Мебелите на Икеа са в състояние да придадат нестандартен стил на всеки интериор. Диваните и столовете са предварително тествани за здравина, табуретките, матраците и леглата са щателно изпитани и предоставяната гаранция е сигурна. Можете да седнете на стола, да легнете на леглото или на дивана, за да изпробвате колко сигурен е неговия механизъм и никой няма да възрази. Всяка  спалня е аранжирана  индивидуално, всяка трапезария е  различна, всеки раборен кът е снабден с офис стол, всичко е така аранжирано, че избор може да направи и най-капризния клиент. Масите и столовете в магазина  са представени от уютната класика на масивното дърво,  през практичната пластмаса до авангардното стъкло.

Всеки клиент на ИКЕА има уникална възможност да създе кухнята на своите мечти. Как?  Чрез използването IKEA KITCHEN PLANNER ( икеа кичън планър)-безплатен софтуер, с възможност за свободно подреждане на универсалните кухненски модули, предлагани във веригата. Решение, особенно подходящо за аранжирането на малки и средни помещения. Между другото, модулните предложения в ИКЕА не свършват с кухненското обзавеждане. В дневната можете да подредите предлаганите модули според вкуса си, като бъдете сигурни те ще ви радват дълго време. Асортиментът в магазините на ИКЕА е еднакъв навсякъде по света, като забележителното е, че и наименованието на предлаганите продукти е еднакво навсякъде. Това е гаранция, че във всяка точка на света можете да купите точно същия диван „Томи”, който сте гледали в гръцкия каталог на веригата. Ако разбира се е наличен в момента. Готови  интериорни предложения има представени във всеки магазин ИКЕА, но във всяка страна това предложение е различно, в зависимост от местните традиции и интереси. Всеки сезон  интериорът във веригата се обновява напълно - мебелите се подреждат по различен начин, добавят се нови стоки и аксесоари. И ако ИКЕА е мебелна верига, то асортиментът на предлаганите стоки не свършва с мебелите.

Във всеки дом не може без прибори за хранене, но ако искате качество, ергономичност и дизайн - то отидете в ИКЕА. Вилици, лъжици,тигани, тави, тенджери, сервизи за чай и кафе - тук може да намери всичко. Няма жена, която да напусне магазина без да се снабди с удобнен помощник за кухнята, независимо дали това е тавичка или малка бъркалка за разбиване на пяната на капучиното. В отдел за домашен текстил спалното бельо, възглавниците  и одеялата са само част от предлагания асортимент. Всеки, който обича да шие ще намери текстила, които търси, защото многообразието е огромно. За прозорците, също има "дрехи" - пердета, щори и завеси, които не се нуждаят от подшиване.

Всеки апартаментът се нуждае от светлина, затова в електро отдела ще намерите най-разнообразни осветителни тела, лампиони, аплици и какви ли не енергоспестяващи лампи и аксесоари. И всички идеи за интериора в ИКЕА са представени в най-добрата им светлина. Ако клиент на магазина го посети с детето си, то е добре да знае, че в детския кът има всичко необходимо и е твърде вероятно детето да не желае да го напусне. И докато жена ви разглежда ненаситно и неуморно всички предложения, вие може да я изчакате в ресторанта!

Още новини