Начало Новини Актуално Първият диалог на високо равнище ЕС - Турция е силно послание за подкрепа на науката и иновациите

Първият диалог на високо равнище ЕС - Турция е силно послание за подкрепа на науката и иновациите

Актуално

Българският еврокомисар Мария Габриел и министърът на промишлеността и технологиите на Турция Mustafa Varank проведоха в Брюксел първа по рода си среща на високо равнище ЕС - Турция в областта на научните изследвания и иновациите. Зелената сделка, индустриите на бъдещето и участието на Турция в европейските програми за наука и иновации бяха трите основни теми на дискусията.

Първият диалог на високо равнище ЕС - Турция за наука и иновации е силен сигнал за важността на международното сътрудничество и готовността ни да отговорим заедно на предизвикателствата на зеления и цифровия преход. Сега е моментът да надградим 20-годишното си сътрудничество и чрез програмите Хоризонт Европа и Еразъм + допринесем за конкретни решения, заяви Мария Габриел.

Турция е активен участник в европейските програми за наука, образование и иновации. За периода 2014-2020 г. са изпълнени повече от 10 000 проекта по Еразъм +, а само от 2021 г. насам над 83 000 студенти са участвали в проекти по програмата. От 2021 г. Турция е асоцииран член и към програмата Хоризонт Европа. Тя е още една възможност за задълбочаване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите, зеления и цифровия преход, отворената наука и образованието. Пример за това са градовете Истанбул и Измир, които са включени в мисията за климатично-неутрални и интелигентни градове по Хоризонт Европа. В същите тези два града има изградени регионални иновационни центрове в сътрудничество с Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ).

Образованието, науката и иновациите са ключови за партньорството ЕС-Турция. С програмите Еразъм + и Хоризонт Европа подкрепяме младите хора, научните изследователи, новаторите. Днешната среща дава много заряд за бъдещи успешни инициативи, заключи комисар Габриел.

Още новини