Начало Новини Актуално Първи детски игри Старозагорски олимпийски надежди ще се проведат на 18 февруари

Първи детски игри Старозагорски олимпийски надежди ще се проведат на 18 февруари

Актуално
Димитър Чифудов

В Стара Загора ще се проведат за първи път детски игри Старозагорски олимпийски надежди по повод XXX-те олимпийски игри Лондон – 2012. Те се организират от Инициативен комитет под съпредседателството на Александър Томов и Биньо Чифудов и Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора.

Игрите ще се състоят под патронажа на първия старозагорски олимпиец Димитър Чифудов, участвал в XVI-ти олимпийски игри Мелбърн – 1956.

Ще бъдат представени 12 спорта: лека атлетика, борба, джудо, самбо, спортна и художествена гимнастика, акробатика, вдигане на тежести, баскетбол, плуване и бойни изкуства. Ще вземат участие близо 250 деца от 18 спортни клуба.

Игрите ще проведат на 18-ти февруари, събота. В 9,00 часа в закрития плувен басейн ще бъдат представени отборите по плуване. Официалното откриване ще се състои от 11,00 часа в спортна зала Берое, (ул. Цар Иван Шишман 60, бивше БСФС).

Настоящите игри нямат за цел да излъчат победители, а да популяризират различните видове спорт. Спазвайки олимпийския принцип за участие, всички деца в спортните игри ще получат грамоти и предметни награди.
Гости на турнира ще бъдат олимпийски, световни шампиони и медалисти, допринесли за спортната слава на Стара Загора.

Първите детски игри ще бъдат открити от кмета на Стара Загора – Живко Тодоров.

Биографична справка за Димитър Чифудов

Димитър Чифудов е роден на 12 юли 1926 г. в с. Полски Градец, област Стара Загора. Първите си стъпки в борбата прави по съборите на съседните села. Благодарение на физическата си сила, буден ум и твърда воля, той става непобедим за противниците си в района.

Името му бързо се разнася. За него чува известният по това време треньор и състезател Никола Атанасов, който през 1948 година го включва в първата треньорска школа по борба в София и Пловдив, където се водят редовни тренировъчни занимания.

Димитър Чифудов взема участие в републиканското първенство по борба през 1952 година във Варна. Там той става републикански шампион по свободна и класическа борба в категория полусредна. Веднага след това е включен в националния отбор откъдето започва и пътят му към големия спорт.

Своя най- голям успех Димитър Чифудов постига на световното първенство по класическа борба в Карлсруе – Германия, 1955 г., където завоюва 6-о място. Участник в ХVІ-ти олимпийски игри – Мелбърн, 1956 г. Нелепа контузия на коляното в трети кръг го лишава от призово класиране.

Шест пъти републикански шампион по класическа борба, три пъти републикански шампион по свободна борба.
Своята състезателна кариера той прекратява на 43 години, като през цялото време се е състезавал единствено и само с емблемата на Берое – Стара Загора и България.

И сега той продължава да бъде пример за подражание на деца и младежи.

Още новини