Начало Новини Актуално Първата операция на прилеп бе извършена в Стара Загора

Първата операция на прилеп бе извършена в Стара Загора

Актуално

Първата в България операция на прилеп, чрез която бе спасено счупеното крило на бозайника беше извършена от д-р Слави Цеков, екип на Ветеринарна клиника "Феникс" в Стара Загора и доброволци на Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани".

Прилепът е от вида Nyctalus noctula - ръждив вечерник, и е приет в Спасителния център още на 3 януари т.г., след като е бил спасен от граждани, измъкнали го от лапите на котка. При прегледа се установило, че има счупване на основната кост, "носеща" крилото. Заради малките си размери обаче бозайникът не може да бъде гипсиран, а заздравяването на подобни травми е почти невъзможно. Ето защо специалистите решили да му направят остиосинтеза. Процедурата представлява монтиране на метален елемент вътре в самата кост. Интервенцията обаче била много сложна, защото животното е едва 8 сантиметра и тежи около 22 грама.
Сега прилепът се възстановява успешно, подсилва се с витамини и физиологичен разтвор. Въпреки че рентгенографията показва, че двете части на костта са добре фиксирани все още не е ясно дали бозайникът ще се възстанови напълно.

Още новини