Начало Новини Актуално Първа копка за реновиране на кв. Железник

Първа копка за реновиране на кв. Железник

Актуално

15 месеца след подписване на договора между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Община Стара Загора (16.07.2010) поради редица обжалвания от фирми, неспечелили търга, на 27 октомври 2011 г., официално се даде старт на европейския проект Подобряване на физическата и жизнена среда на кв. Железник, гр. Стара Загора.

За церемонията в началото на ул. Арх. Христо Димов се събраха кметът проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, управителите на фирмите изпълнителки - Сашо Желязков - ДЗЗД Железник СЗ 2011, Стоян Митев - Консорциум ЕЛМИТРАНС, и Георги Евтимов - Булстрой груп ООД, екипите на проектантите и надзорниците, общински съветници, граждани от квартала и др., пише вестник Старозагорски новини.

В експозето си ръководителят на проекта проф. Димитър Динев, зам.-кмет на общината, обобщи, че обектът е дълго чакан и много важен за Стара Загора. Той ще даде тон за визията на крайните квартали и на областния град през следващите години. Макар и в края на мандата, започваме проект, който ще бъде продължен от следващото ръководство на общината - каза проф. Динев. - Той не е единствен, който ще бъде поет и продължен от новото ръководство, което е правилната европейска практика. С този проект европейските пари, вложени в подобряване на градската среда, стават 20 милиона лева.

Проф. Динев уведоми жителите на квартала, че в близките месеци ще преживеят доста неудобства заради предстоящите разкопавания, но това така или иначе е неизбежно.

Ние се радваме, че проектът е факт и от тук нататък няма никакви пречки да бъде започнат и реализиран - каза кметът проф. Танчев. - Искам да се извиня на хората, които живеят в най-големия старозагорски квартал за неудобствата, които понасят от дълги години. Ние поставяме добро начало.
Ръководителите на фирмите благодариха на ръководството на Община Стара Загора за гласуваното доверие и заявиха готовност в срок и качествено да изпълнят офертите. Те, заедно с проф. Димитър Динев, направиха първи копки, а кметът им поля вода за сполука.
Първи стартира на 8 ноември т.г. Булстрой груп по лот Благоустрояване на междублоковите пространства и озеленяване на кв. Железник. Срокът за изпълнение е 31 календарни дни, а стойността е 920 360 лева (без ДДС).

Ще бъдат облагородени 54 163 кв.м, ще бъдат изградени детски площадки с ударопоглъщаща настилка за деца до 3-год. възраст и от 3 до 12 год. (достъпни за деца с увреждания), питейни фонтанки, кътове за отдих, рампи за детски и инвалидни колички, велоалеи и др.

След като се приеме извършената работа, следващата фирма Консорциум ЕЛМИТРАНС - Стара Загора, започва Изграждане на улична осветителна уредба на високоефективно парково и алейно осветление в кв. Железник на стойност 217 851 лв. (без ДДС). Срокът за изпълнение е 16 дни.

Реконструкцията на улиците и тротоарите ще изпълни ДЗЗД Железник СЗ 2011 за 18 дни. Стойността на работата е 4 600 000 лева (без ДДС). Тя ще започне работа в началото на пролетта, тъй като не е разумно и професионално да се изпълняват бетонови и асфалтови работи през зимата.
Бенефициенти са 11 500 жители на кв. Железник.

Още новини