Начало Новини Актуално Първа копка на лот 3 на магистрала Тракия - на 2 август, след месец и на лот 4

Първа копка на лот 3 на магистрала Тракия - на 2 август, след месец и на лот 4

Актуално

Първата копка на лот 3 на автомагистрала "Тракия" ще бъде направена на 2 август край Нова Загора, обяви вчера в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Заедно с екипа си той направи публичен отчет за едногодишната си дейност на пътния възел на магистрала "Тракия" на строящата се 31-километрова отсечка на лот 2.

"Така само след седмица, година след началото на мандата, ние ще строим 120 км магистрали, колкото всички правителства на прехода взети заедно. До момента в България има 430 км магистрали, от които 310 км са изградени по времето на Тодор Живков", каза министърът и изрази надежда месец по-късно да стартира и лот 4.
През септември предстои да се обявят още 7 търга, а през март да са избрани изпълнителите на двата лота на магистрала "Марица", два лота на "Струма", 8 километра на магистрала "Хемус" от Околовръстното шосе до гара Яна, пътищата Мездра - Ботевград и Кърджали - Подкова. Очаква се строителството там да започне през пролетта на 2011 година.

През следващото лято трябва да бъде завършена магистрала "Люлин" и активно да се строят "Марица" и "Тракия", посочиха в отчета си представителите на МРРБ. През септември няма да има участък на "Тракия", по който да не се работи, обещаха те. През 2011 година ще бъде готова магистрала "Люлин", през 2012 - "Тракия", а през 2013 - "Марица".
За изтеклата година договореностите по ОП "Регионално развитие" са се умножили по 6, за две и половина години са били договорени 500 млн. лева, а през тази година - 910 млн. лева, отчете ръководството на МРРБ. За две години и половина са били разплатени едва 27 млн. лева, а за една година - 150 млн. лева, с амбициите до края на годината да станат 200 млн. лева. По програмата е постигнато договаряне от около 44%, което е над европейските показатели, а степента на разплащане е около 12%. Амбициите са до края на следващата година да са сключени договори за 60% от 1.4 милиарда евро на програмата, като 20% бъдат разплатени, пише вестник Старозагорски новини.

Целта на МРРБ е през следващата година да се достигне 50% договориране от пътната част на Оперативна програма "Транспорт", а 15% от тях да бъдат разплатени. МРРБ администрира две оперативни програми - "Регионално развитие" за 1.6 млрд. евро и "Пътища" за 1 млрд. евро. "Ние искаме да умножим всичко това по четири, защото сме си поставили за цел през 2020 година да имаме 7 магистрали и 5 скоростни пътя, които ще бъдат гръбнакът на пътната инфраструктура и ще поемат 75% от трафика", каза министър Плевнелиев.

Още новини