Начало Новини Актуално Първа инвестиционна банка отпуска кредити на преференциални условия

Първа инвестиционна банка отпуска кредити на преференциални условия

Актуално
Първа инвестиционна банка кредити Емил Георгиев

Първа инвестиционна банка предлага атрактивна промоция - отпуска ипотечни кредити на преференциални условия, като предимство е фиксираната лихва за първата година от 5,5% и безплатната застраховка имот за целия период на кредита, която пести много средства на клиентите. Допълнително всички подадени искания за ипотечни кредити до 30 юни са без такса за разглеждане на документи и нямаме такса за предсрочно погасяване със собствени средства, казва Емил Георгиев, управител на клон Стара Загора на Първа инвестиционна банка.

- Г-н Георгиев, според Вас, има ли увеличено търсене на ипотечни кредити?

- От началото на годината сме свидетели на плавно нарастване в търсенето на жилищни кредити, макар че ръстът е все още сравнително малък. В последните месеци се наблюдава и тенденция към повишено търсене на ипотечни кредити, но този процес става бавно и постепенно. Интерес към покупката на нови имоти има, но нарастването на реално направените продажби в цялата страна е със слаби темпове.

- Какви хора търсят ипотечен заем?

- Основно това са хората в активна възраст (до 45 години), които желаят да закупят жилище за собствени нужди - млади семейства, партньори, живеещи на семейни начала, или семейства, които очакват второто си дете.

- За каква цел освен покупка на жилище се търсят ипотечни заеми?

- Основно за покупка на жилище, но също така за ремонт и текущи нужди на вече закупен имот.

- Какъв е размерът на най-търсения ипотечен заем и за какви жилища се използва?

- Според нашите наблюдения, най-търсен и предпочитан остава кредитът в размер от 30 000 до 40 000 евро. При закупуване на имот основно се търсят жилища ново или старо монолитно строителство. Търсенето на панелни жилища е по-слабо и обикновено е, когато доходите на клиентите отговарят за по-малък размер ипотечен кредит.

- Как виждате развитието на ипотечния пазар до края на годината?

- За повечето клиенти на Fibank получаването на ипотечен кредит е от много голямо значение и те се отнасят към него с необходимата сериозност. Наблюдава се повишена финансова култура на клиентите - детайлно запознаване и старателна преценка на всички условия по договора за кредит.
Клиентите са също така много внимателни и при избора на жилище - изискват доста повече информация от продавачите, брокерите, правят и собствено проучване.

- Каква промоция предлага Първа инвестиционна банка на своите клиенти?

- В момента имаме много атрактивна промоция - Първа инвестиционна банка отпуска ипотечни кредити на преференциални условия, като предимство е фиксираната лихва за първата година от 5,5% и безплатната застраховка имот за целия период на кредита, която пести много средства на клиентите. Допълнително всички подадени искания за ипотечни кредити до 30 юни са без такса за разглеждане на документи и нямаме такса за предсрочно погасяване със собствени средства за целия период на кредита. Няма ограничение в размера на кредита, финансира се 90% от стойността на имота, със срок за изплащане до 30 години. Освен това Fibank предлага и възможност за получаване на удостоверение за одобрен кредит по финансови параметри на всеки свой кредитополучател. Това ще рече, че всеки, който има намерение да закупи жилище и желае да го направи с кредит от Първа инвестиционна банка, може да заповяда в офис на банката и да кандидатства за ипотечен кредит, преди да е избрал бъдещото си жилище или дори да се е срещнал с брокер на недвижими имоти. Банката определя лимит за максималния размер на ипотечния кредит и издава поименно удостоверение. Валидността на удостоверението за одобрен кредит е 6 месеца и през този период клиентът ни има възможност спокойно да търси желаното жилище при осигурено финансиране.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини