Начало Новини Актуално Партия Продължаваме промяната предлага пакет от мерки за справяне с кризата

Партия Продължаваме промяната предлага пакет от мерки за справяне с кризата

Актуално

Пакет от общо 14 мерки за справяне с кризата представи Продължаваме промяната. Той е на стойност 2 млрд. лева, а сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да се ползва, без да се нарушава бюджетната рамка, разкри на брифинг в Парламента Андрей Гюров, предава БГНЕС.

Гюров обясни, че предложените мерки са базирани на два основни принципа. От една страна, това, което искаме да направим, е да подпомогнем най-уязвимите групи от хора - пенсионерите и тези с ниски доходи, а от друга страна, да подпомогнем бизнеса, за да може да продължи да инвестира, да бъде мотор на икономиката, посочи той.

По думите му мерките ще бъдат предложени на утрешния лидерски Kоалиционен съвет.

Гюров посочи, че се предлага сериозно увеличение на пенсиите.

Като пример мога да дам най-малката пенсия от 370 на 450 лв. и пропорционално увеличение на останалите пенсии, каза той.

Председателят на парламентарната група на ПП заяви, че предлагат да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева.

Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, по наше предложение, коментира той. От 1 октомври от ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило.

За работещите родители от ПП предлагат увеличение на данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца.

Като допълнителна мярка тук е не само увеличение на това облекчение, а също и възможността тези средства да могат да се ползват на тримесечна база, обясни Гюров.

В тази сфера на мерки е финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Нашето предложение е това да бъде до 50 литра потребени горива на месец, обясни Гюров. Предложили сме няколко различни варианта и ще видим кой механизъм на получаване на това облекчение ще бъде избран от МФ, посочи той. На въпрос с колко стотинки на литър ще бъде, депутатът Венко Сабрутев заяви, че в момента обсъждат 25 стотинки.

Сред предложенията на ПП за микро и малкия бизнес попада увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 хил. лв. Освен това освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

Още новини