Начало Новини Актуално Партиите мълчат за нарушения

Партиите мълчат за нарушения

Актуално

Въпреки че предизборната кампания стартира един месец преди изборите, тоест на 23 септември т.г., част от партиите вече започнаха открита агитация, в противоречие с изборното законодателство. Партиите, регистрирани за вота, обаче мълчат.

От няколко дни центърът на Стара Загора е облепен с плакати на Волен Сидеров, лидер на "Атака". На тях под портретната снимка на лидера е изписано: "Волен Сидеров президент" и слоугана: "И врагът ми знае, че съм прав".
"Това е грубо нарушение на Изборния кодекс", категоричен е депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов, пише вестник Старозагорски новини. Пред медията ни той обясни, че ако на плаката например е написано, че ще има някаква среща с кандидата, това може да мине за съобщение в рамките на закона, но настоящото послание за Сидеров, според Караниколов, си е открита политическа агитация, в противоречие с Изборния кодекс.
"Знаем за плакатите на Сидеров, но до днес /б.р. - вчера/, нито една от партиите, регистрирани за предстоящия вот, не е пуснала жалба в ОИК за нарушението", съобщи председателят на комисията адвокат Таньо Брайков. Според него и на други места в страната има подобни прецеденти, за които се очаква днес Централната избирателна комисия /ЦИК/ да излезе с някакво решение.
А докато партиите мълчат, върху плакатната физиономия на Сидеров вчера бяха залепени листовки на фирма за "височинни услуги, запълване на междупанелни фуги, хидроизолации на покриви" и т.н. На мобилния телефон, посочен на листовката, ни се обади мъж, който заяви, че това не е дело на фирмата му. За разлепването им той ползвал услугите на агенция... най-вероятно с чувство за хумор и юридически грамотна.

Още новини