Начало Новини Актуално Парк Митрополит Методий Кусев получи официално разрешение за ползване след обновяването му

Парк Митрополит Методий Кусев получи официално разрешение за ползване след обновяването му

Актуално
АязмотоС решение на началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) вече официално е разрешено ползването на обновения парк Митрополит Методий Кусев (Аязмото) от старозагорци и гости на града. Писмото до Община Стара Загора е с дата 18 януари. В него се казва, че строежът е изпълнен в съотвествие с одобрените инвестиционни проекти. Гаранционните срокове за изпълнените строителни и монтажни работи са съгласно нормативната уредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и текат от деня на издаване на решението за ползване.
Любимото място на поколения старозагорци за разходка и отмора – Аязмото, е с обща площ над 3000 дка. В парка, своя дом имат близо 3000 дървета, като някои от тях са редки и уникални видове, засадени още от Митрополит Методий. Обновяването и допринасянето за подобряване на жизнената среда включиха десетки дейности - рecтaвpaциятa и pexaбилитaциятa нa пeшexoднитe aлeи, тpoтoapи, плoщaдни пpocтpaнcтвa и cтълби, детски и спортни кътове. 
Спазени бяха изискванията към инфраструктурата в парка. Рехабилитирано бе осветлението, както и въведено видеонаблюдение на територията на Аязмото.

В рамките на мащабния проект, на стойност 7 млн. лева, финансиран от Оперативна програма Региони в растеж, се облагороди пространството западно от Старозагорската митрополия. Емблематичният фонтан Жабките отново заработи, с възстановен автентичен облик. Радост за окото и прохлада през топлите дни ще носят и шадраваните по стълбите на алеята, водеща до църквата Св. Теодор Тирон. Старата паркова мебел бе демонтирана и подменена с нова.

Още новини