Начало Новини Актуално Парите за здраве ще пълнят фискалния резерв?!

Парите за здраве ще пълнят фискалния резерв?!

Актуално

"Предложението на съставителите на проектозакона за бюджета за 2011 година - 760 млн. лева от здравните вноски на българските данъкоплатци да отидат директно във фискалния резерв на страната, вместо за лечение, си е чиста проба цинизъм", коментира членът на здравната комисия в парламента, депутатът от "Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков.

Според него коалицията ще направи всичко възможно да не допусне такова предложение, а ако все пак то бъде представено в пленарна зала - да гласува категорично срещу него. А червеният депутат и зам.-председател на същата комисия д-р Евгений Желев заяви, че е недопустимо здравните вноски да крепят държавния бюджет.
"Това са кръгли глупости", бе лаконичен бившият старозагорски кмет.
Народният представител от ГЕРБ Иван Колев обаче бе категоричен, че за да се дават пари за здравеопазване, е нужно преди всичко да се осъществи реформа в сектора. Той обясни, че отказът на финансовия министър да деблокира парите от досегашните здравни вноски, които и сега са във фискалния резерв на страната, се дължи и на големия й бюджетен дефицит. Той все пак изказа предположение, че в случая има някакъв "конфликт на закони", тъй като според закона за здравното осигуряване парите от здравните вноски задължително се употребяват само за здравеопазване.
А председателят на старозагорското Сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Бакоев заяви пред медията ни, че утре (б.р. - днес) ще присъства на извънреден лекарски събор в столицата, на който ще бъде поставен за обсъждане и този въпрос.
"Догодина, както и сега, държавата мисли да пести от здравните вноски на бедните. Управляващите не смятат да плащат здравните вноски на над 4 млн. души - пенсионери, деца, социалнослаби, чиновници, които се осигуряват от държавата", допълни д-р Бакоев.
Той уточни, че на събора ще бъде решен и въпросът за ефективните лекарски протести, ако управляващите не обърнат нужното внимание на проблемите в здравеопазването.
"Болниците са в окаяно състояние и най-малкото не е редно парите на евентуалните пациенти да крепят фиска", каза в заключение д-р Бакоев.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини