Начало Новини Актуално Парад на ретро автомобили ще се проведе в Стара Загора

Парад на ретро автомобили ще се проведе в Стара Загора

Актуално

парад на ретро автомобилиЗа поредна година в Стара Загора ще се проведе парад на ретро автомобили. През 2019 г. парадът се проведе за 16-и път и събра 172-ма участници от страната и чужбина, като някои от тях показаха повече от един автомобил. Тази година събитието е на 6 септември, отново в парк Артилерийски. Организира се от Асоциация на автомобилните историци в България със съдействието на Община Стара Загора.

Основната идея е съборът да покаже исторически превозни средства. Няма състезателен характер и се акцентира на оценката на историческата стойност и на инженерната мисъл и дизайна, като част от световното културно наследство.

Подготвя се интерактивно представяне на събитието, като чрез QR кодове ще бъде предоставяна допълнителна информация за експонатите и за акцентите чрез сайт на организаторите, обясни Ганчо Баев, зам.-председател на Асоциацията.

Парадът се провежда на историческата дата 6 септември. Затова ще бъде представена възстановка на част от събитията за обявяване Съединението на България от национално дружество Традиция.

Предвидени са и награди - авторски творби на пловдивския скулптор Иван Ламбров, музикални изпълнения и атракции за децата.

Още новини