Начало Новини Актуално Панхим ООД започва ново производство за многостенни листи от поликарбонат

Панхим ООД започва ново производство за многостенни листи от поликарбонат

Актуално

Панхим

Панихим ООД Стара Загора откри нов цех за производство на многостенни листи от поликарбонат. За оборудването му собствениците на предприятието разчитат както на собствени средства, така и на средства по ОП Конкурентоспособност на българската икономика. Новият цех е изграден и оборудван с модерна екструдираща линия със собствени инвестиции от 3 млн. евро.

С помощта на европейските средства от проекта ще бъде закупена още една производствена линия на стойност 2 млн. евро. Новите мощности ще превърнат предприятието в най-големия производител на многостенни листи от поликарбонат не само в България, но и на Балканите.
С помощта на българското правителство и на ЕС имаме реалната възможност през следващата година да удвоим капацитета на Панхим както за традиционното си производство на листи от ПММА и на полистирол, така и за новото производство на многостенни листи. Ще увеличим значително и продуктовата гама. За нас това е важна подкрепа, казва управителят на фирмата Сасон Алкалай. Старозагорското предприятие ще може да произвежда до 6 000 тона многостенни листи годишно. Това ще му осигури още по-добро присъствие и на европейския и на българския пазар, където също може да предложи нови изделия. Прогнозите са пазарният дял на национално ниво да скочи от 3 на 10%. Многостенните листи от поликарбонат се търсят все повече, защото са гъвкави, устойчиви на атмосферни влияния и са леки. Намират широко приложение в изграждането на покривни и други строителни конструкции, спирки, гари и други обекти.

управителят на Панхим Сасон Алкалай

Това е вторият успешен проект на Панхим ООД по ОП Конкурентоспособност на българската икономика. Със средства по тази програма в размер на 2,5 млн. лв. вече се извършва разширение на производството на гранули от полиметилметакрилат (ПММА). Гранулите се използват за производството на плътни листи от ПММА. Доскоро предприятието е произвеждало 6 000 - 7 000 т. гранули годишно. След разширението производството се увеличава до 14 000 т. гранули годишно. За целта ще бъдат закупени и инсталирани седем нови машини. Проектът за разширяване на производството на гранули е в напреднала фаза и вече са сключени договори с доставчиците.

Изпълнението на двата проекта дава възможност в Панхим ООД да бъдат наети допълнително 30 работници.

По данни на професионалната международна организация CEFIC (European Chemical Industry Council), през 2001 г. Панхим ООД е държало 2% от европейките пазари, а в края на 2011 г. - 9% от пазара на листи от ПММА в Европа. В резултат на направените през годините инвестиции в ново оборудване се отчита постоянно намаляване на рекламациите на произвежданите продукти. През 2011 г. те засягат едва 0,25% от продукцията, което е много под стандартните стойности за сектора. Над 5 пъти са се увеличили и реализираните продажби през годините – от 5 млн. евро за 2001 г. до 26 млн. евро през 2011 г.
За 2011 г. годишният ни оборот е 52 млн. лв. Очаквам до 4 години с новото производство, и благодарение на изпълнените инвестиционни планове, оборотът да надхвърли 100 млн. лв., казва Сасон Алкалай. Предприятието вече държи 10% от пазара на листи от ПММА в Европа. Заедно с Плазит Полигал Груп компанията се нарежда на трето място в Европа по това производство.

Успехът на Панхим се дължи най-вече на стратегията за управление, която се прилага в цялата група Плазит Полигал Груп, казва Алкалай. На първо място вниманието ни е насочено към клиентите. С по-голямата част от тях фирмата ни има установени дългогодишни отношения, защитени с конкурентни цени и високо качество, допълва управителят на Панхим. Втората причина за успеха, според него, се дължи на добрата социална политика, която поставя на първо място потребностите на работещите в Панхим ООД. Ръководството полага усилия за професионалната им квалификация и развитие, а трудовите възнаграждения са над средните за региона. Панихим е предпочитан и от партньорите си зад граница заради коректните бизнес отношения.

Панхим ООД е един от водещите в Европа и единствен производител в България на листи от полиметилметакрилат (ПММА) и полистирол, известни като (плексиглас) и на гранули от ПММА. Дружеството е създадено през 1999 г. и развива дейността си в собствена производствена база. Днес Панхим е част от израелската Плазит Полигал Груп (Plazit Polygal Goroup). Над 95% от продукцията на дружеството намира пазари извън България. Предприятието има пазарен дял на продукти от ПММА в страните от Западна и Централна Европа от 9%. Приходите от основна дейност за 2011 г. са в размер на близо 52 млн. лева. Предприятието има годишен ръст от 12%. Производствената програма предвижда увеличаване на обемите и повишаване на пазарния дял в страните от ЕС с 3% до 2013 г.

  

Още новини