Начало Новини Актуално Паметникът на загиналите воини в Джуранлийския бой в Стара Загора навършва 130 години

Паметникът на загиналите воини в Джуранлийския бой в Стара Загора навършва 130 години

Актуално
Паметник на загиналите воини в Джуралийския бой

На 26 юли преди 130 г. е бил тържествено открит (през 1881 г.) първият възпоменателен паметник от мемориалните паметници в Стара Загора, посветени на Руско-турската Освободителна война. Това е паметникът на загиналите българи и руси при защитата на Стара Загора в Старозагорския и Джуранлийския бой на 19 юли 1877 г.

Четири години след самото събитието на мястото тук е издигната пирамида. Монументът е построен по типовия проект на архитект Вокар. На тържеството преди 130 години е присъствал Руският консул Кребел, посрещнат тържествено от официалните лица и народа, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

И тази година на 31 юли Стара Загора ще отбележи 134 години от боевете за града. На Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой ще се съберат отново кметовете на селата Калитиново, Горно Ботево и Дълбоки, които по традиция заедно отбелязват тази дата.

В момента разчистваме активно около паметника – пространството е изчистено, окосено, изкастрени са клони. Утре с пясъкоструйка ще се почисти и самият паметник. В петък ще се насипва чакъл в местата на пътя до монумента – съобщи заместник-кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев. В неделя той ще произнесе приветствие на мястото.

След освещаването на извезаното от жените на град Самара знаме в Плоещ, то е поверено на Трета опълченска дружина с командир младия подполковник Калитин. Подразделението е сред войските, които първи преминават Стара планина и с гърдите си срещат удара на прииждащата 40 000 армия на Осман паша, която в бърз марш е прехвърлена от Адриатическото крайбрежие до Тракия. Боят е страшен, след него поляните в местността Келеш кория са покрити с трупове, костите на загиналите се белеят месеци наред. След края на войната джуранлийци ги събират и погребват в костница северно от сегашната железопътна линия, а името на легендарния подполковник, издъхнал върху опърленото от барутните залпове знаме, сменя турското название на селото на Калитиново.

Кои са другите паметници, пред които признателна Стара Загора ще постави цветя и венци на 31 юли?
През 1902 г. по повод 25 годишнината от Старозагорския бой в централната градска градина е издигнат паметник, в който е вложена идеята за гробница на Защитниците на Стара Загора. Изработен е по типов проект и има форма на пресечена пирамида. Върху него изписано: От признателните старозагорски граждани; Въздигнат на 19 юлий 1902 год. и На падналите в боя на 19 юлий 1877 год. при Стара Загора.

Мавзолеят-костница !9 юли 1877 г., в който са положени тленните останки на мирни граждани, избити от настъпващата армия на Сюлейман, е завършен през 1910 г.с доброволен труд и дарения по инициатива на енорийския свещеник от църквата Св. Троица Георги Клисаров.

Идеята и набирането на средства за паметник на ІІІ опълченска дружина и подп. П.П.Калитин са свързани с дейността на Поборническото опълченско дружество Шипка и Доброволческото дружества Сливница в Стара Загора. Монументът е проектиран от арх. Атанас Донков и издигнат от каменоделеца Злати Амзов, с помощта на изпълнителя на орнаментите Теньо Ибушев, на скулптура Стоян Стоянов и художника Петър Ципоранов. Като форма представлява саркофаг, който се пази от стъпил върху него бронзов лъв. Текстове: Свобода или смърт и Освободена признателна България. Паметникът е издигнат по повод 50 годишнината от Старозагорския бой през 1927 г., а лъвът, символизиращ мощта на българите е поставен две години по-късно, през 1929 г.

Във връзка с отбелязването на 100 годишнината от Старозагорския бой е издигнат Мемориалният комплекс Бранителите на Стара Загора на Чадър могила (дн.парк Българско опълчение). Този паметник, наричан от старозагорци Самарското знаме, се превръща в емблема на нашия град

Цветя и венци ще бъдат поднесени и на паметника на загиналите във войните старозагорци в Парк Ал.Стамболийски (Парк Алана).

Още новини