Начало Новини Актуално Паметникът на Бузлуджа ще се заменя с ресторант Аязмото?

Паметникът на Бузлуджа ще се заменя с ресторант Аязмото?

Актуално

На най-високо ниво са водени предварителни разговори с БСП и са получени уверения, че ще стане замяна на част от "Чинията" на Бузлуджа с имота "Pесторант "Аязмото", собственост на Кълвача ЕАД. Това заяви по време на брифинг в Стара Загора Радка Кусева, изпълнителен директор на Родова фондация Митрополит Методий Кусев.

За "ченча", според Кусева, е бил информиран и общинският лидер на БСП и кандидат за кмет доц. Бойчо Биволарски.
В аргументите за тази сделка г-жа Кусева посочи, че навремето Дядо Методий е бил отстранен от владишкия пост по вина на комунистите. Те сега обаче искат да изтрият срама от челото и да се реабилитират, като върнат на старозагорци сакралното място на 20 метра от гроба на Митрополита и църквата "Св.Теодор Тирон".
"Тази новина чувам за първи път от журналистите - каза в телефонен разговор доц. Биволарски. - Никой от националното ръководство не е разговарял с мен и поради тази причина нямам становище по въпроса."
Г-жа Кусева съобщи, че целта на пресконференцията е предизборна, т.е. да каже какво мисли за управляващите Стара Загора през последните 2-3 години. Нейната оценка е нелицеприятна, тъй като не са изпълнени исканията на фондацията. Тя е възмутена от бездействието на сегашното ръководство по отношение на Аязмото, опазване на дървесното му богатство и ликвидиране на казуса "Кълвачев".

Персонално беше оплют главният архитект Иван Кирчев, както и областният всекидневник Старозагорски новини, който от 2002 г. води война със Стойчо Кълвачев, но според г-жа Кусева медията ни трябва да бъде закрита(?!).
Другите предложения на фондацията са да се проведе референдум със старозагорци щат или нещат на върха на Аязмото да се издигне ресторант на Кълвача.
Освен това Радка Кусева увери, че е воден разговор със зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, Инспекторатът на министерството да започне експертиза по издаване на документите и превръщане на ресторанта в резиденция на Стойчо Кълвачев.
Припомняме, че чорбаджията на "Кълвачев" ЕАД - Стойчо Кълвачев, стана собственик на ресторант "Аязмото" чрез РМД-приватизация. Първоначално той имаше намерение да построи там собствена резиденция. През пролетта на 2002 г. фирмата му полуразруши ресторанта, въпреки че имаше разрешение само за преустройство, и обгради района с непрогледна ограда. От тогава до сега язвата, отворена в сърцето на Аязмото, продължава да кърви. Бившият окръжен прокурор Петър Василев се опита да развали приватизационната сделка, но беше спрян от Районен съд. Общинската администрация от три кметски мандата също прави опити да разреши проблема чрез различни заменки, но удари на камък.

По разпореждане на сегашния владика Галактион цял месец на всеки час църковните камбани биеха като на умряло в знак на протест срещу перспективата на върха на Аязмото да се извисят сараите на Кълвачев. После обаче Митрополитът освети всичките имоти на бизнесмена в Овощник.
Към днешна дата резултатът е една порутена сграда и грозна метална ограда на пъпа на емблематичния за Стара Загора парк. Може би новото кметско и общинско ръководство най-сетне ще намери решение на казуса.

Извинете се, г-жо Кусева!

Б.Р. Вестник "Старозагорски новини" изказва искреното си прискърбие към "спомените" на Радка Кусева. Най-малкото защото въпросната дама твърди, че е следяла редовно публикациите ни, датиращи от 2002 г. Ако е така, то трябва да ни се извини за необоснованите си лъжи, изречени пред медиите вчера. Пред паметта на ВЕЛИКИЯ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВ, пред паметта на колегата ни Емил Николов, пряко ангажиран с темата, и пред всички старозагорци, бранили години наред каузата! И да не търси под вола теле, защото не "Старозагорски новини", а други позволиха ламариненият цирей на Кълвачев да "краси" Аязмото. В заключение уверяваме г-жа Кусева, че вестник "Старозагорски новини" ще продължи борбата за ликвидиране на казуса "Кълвача" в заветния парк!
Йовка Николова
издател на вестник Старозагорски новини

Още новини