Начало Новини Актуално Памет за Мина и Яворов в Париж

Памет за Мина и Яворов в Париж

Актуално

Заупокойна молитва за Мина - първата голяма любов на поета харамия Пейо Яворов, ще отслужи утре, петък, западноевропейският митрополит Антоний на гроба й в парижкото предградие Бианкур. Това съобщи Тодор Иванов, главен уредник на къща-музей Яворов в Чирпан, съорганизатор на отбелязването на 100-годишнината от смъртта на Мина.

За Париж днес отпътува делегация, която се води от проф. Михаил Неделчев. Тя ще присъства на поклонението, което се организира под патронажа и на кмета на Бианкур, и на Алианс Франсез - Париж. Очаква се събитието да почете и българският посланик във Франция Марин Райков.
В неделя, 17 октомври, заупокойна литургия за Мина ще бъде отслужена и в Руската църква, където тя е опята преди 100 години. След това е предвидена среща с Културно-просветното дружество “Иван Вазов”. Вечерта делегацията ще гостува на телевизия „Монмартър“, екип на която започва филм за съдбата на Мина и Яворов.
На другия ден в Българския културен център в Париж пред почитатели слово за  известния лирик и неговата любима ще изнесе проф. Михаил Неделчев. Ще бъде представена първата книга от седемтомника “Яворов”, издание на Фондация “Яворов” и издателство “Захарий Стоянов”. В програмата е включен и рецитал на френски на писма на Мина до поета.
Безсмъртната муза на Яворов пристига във френската столица през септември 1909 година, но туберкулозата се оказва по-силна от желанието й да учи в Париж и тя издъхва през юли 1910 година, припомни Тодор Иванов.
Историята на Мина и Яворов е темата и на нов документален филм, който започват кореспондентите на БТА Румяна Лечева и Светлозар Недев, които също отпътуваха за френската столица. 

Информация: вестник Новината

Още новини