Начало Новини Актуално Пак замърсяване на въздуха в Стара Загора

Пак замърсяване на въздуха в Стара Загора

Актуално

От 2 до 6 ноември включително автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана на "Зеления клин", е отчела наднормени средноденонощни стойности на атмосферния замърсител - фини прахови частици. Според данните на Изпълнителната агенция по околната среда, на 2 ноември те са били 1.10 пъти над нормата, на 3 ноември - 1.40, а на 4 ноември - 1.46.

За останалите два дни информацията на Изпълнителната агенция ще бъде налята днес. Вестник Старозагорски новини проследи данните на автоматичната измервателна станция за 5 и 6 ноември и установи, че те също са над пределнодопустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър за ден (Снимка стр.1). Спадане под ПДС е регистрирано едва в 0.00 часа на 7 ноември.

Регистрираните данни от измервателната апаратура на РИОСВ сочат още, че наднормени стойности на фини прахови частици са регистрирани и в село Ръжена (едно от селата край полигон "Змейово") на 4 срещу 5 ноември.
Въпреки факта, от РИОСВ не съобщават за замърсяване на атмосферния въздух. Данните в сайта на инспекцията са актуализирани до 27 октомври, а последната налята новина е за издадени 3 наказателни постановления.

По информация на Изпълнителната агенция по околната среда, чрез дихателните пътища фините прахови частици (ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Още новини