Начало Новини Актуално Пак рекордни стойности на атмосферен замърсител... предпразнично

Пак рекордни стойности на атмосферен замърсител... предпразнично

Актуално

Вчера Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух на Стара Загора отчете в три последователни часа наднормени стойности на токсичен газ... този път не на азотен или серен диоксид, а сероводород. Данните са от автоматичната станция на РИОСВ, дислоцирана на "Зеления клин" в Стара Загора.

При праг за предупреждение на населението от 0,005 микрограма на кубичен метър, в 14.00 часа отчетената средночасова стойност на сероводорода е 0,008 микрограма на куб.м (1,6 пъти над нормата), в 15.00 часа - 0,056 микрограма (11 пъти над нормата), а в 16.00 часа - 0,128 микрограма (25 пъти над нормата). Данните от Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух за трите часа са регистрирани като валидни. След тях вече Системата отчита невалидни стойности на атмосферния замърсител, пише вестник Старозагорски новини.
Според информационните данни на МОСВ, ниските концентрации на сероводорода в атмосферния въздух дразнят лигавицата и предизвикват конюнктивит, а високите - сериозно поражение на дихателните органи. А според действащото в България законодателство, при три последователни часа на регистрирани надпрагови стойности населението трябва да бъде информирано и да бъдат предприети съответните превантивни мерки.

ЗАКЪСНЯЛОТО ОБЯСНЕНИЕ

До 17 часа от РИОСВ нямаше никаква официална информация за ситуацията. Час по-късно от пресцентъра на екоинспекцията разпространиха по медиите следното съобщение:
"Изтичане на газ в помещението, в което е разположена измервателната апаратура на автоматичната измервателна станцията "Зеления клин" за контрол на въздуха, е причина за отчетени високи концентрации на сероводород в 16.00 и 17.00 часа днес.
Данните по показател сероводород, за тези часове, са девалидирани. Извършва се профилактика на апарата и след приключването й анализаторът ще бъде въведен в нормален работен режим."

БЕЗКРАЙНО СЪМНИТЕЛНО

1. Ако действително е имало изтичане на газ в помещението на апаратурата в 16.00 часа, как тази аномалия може да доведе до отчитането на надпрагови стойности в продължение на три часа преди това?
2. Автоматичната станция на РИОСВ на "Зеления клин" се намира на най-проветривото място в града, известно като Малкия боаз. Този факт би трябвало да отвее твърдението, че изтичането на газ в помещението е причината за регистрираните наднормени стойности. Още повече, че станцията мери съдържанието на сероводород в атмосферата, а не в помещението.  
3. Всъщност - защо пак предпразнично? Последното регистрирано замърсяване на атмосферния въздух беше преди Лазаровден тази година. А предходните - с азотен диоксид - преди Коледа и новогодишните празници на 2009 г. Дали това е случайност, или някой използва празничната ангажираност на местните институции за други цели?

Още новини