Начало Новини Актуално Пак обгазиха част от Стара Загора

Пак обгазиха част от Стара Загора

Актуално

Сигналът за дим с остра миризма на изгоряло беше подаден в редакцията на вестника в ранния следобед вчера от жители на квартал "Трите чучура - север". Репортерската ни проверка на място, извършена около 14.30 часа, засече гъста миризлива пелена, идваща от запад-югозапад. Димът ставаше все по-гъст при пътуването ни по черния път към Зайчева поляна.

От там се виждаха само губещите се очертания на всички околни възвишения. Вятърът разнасяше газовете на север, а миризмата на изгоряло се усещаше доста по-осезателно. От това, което успяхме да видим, могат да се направят заключения, че обгазената територия никак не е малка - до където погледът стига на юг, запад и северозапад.Не забелязахме огнища на пожар, нито пък имаме информация, че нещо в тази част около града е горяло. Снимките, които направихме, ясно показват, че сигналите на старозагорци имат основание за притеснение. Впрочем жителите на кв. "Трите чучура - север" не за първи път алармират за подобни обгазявания.
Малко преди редакционното приключване на броя в 18.30 часа данните от сървъра на РИОСВ - Стара Загора, отчитаха замерените стойности до 15 часа. След проверка директорката на екоинспекцията Пенка Начева заяви, че няма точна информация защо показателите се отчитат с четири часа закъснение, и обеща още днес да се свърже с фирмата, която поддържа техниката. Според г-жа Начева, показанията, постъпили от станциите на територията на областта в РИОСВ (но невидими по Интернет) до 17 часа, са стабилни и не са отчетени пикови стойности на нито един от контролираните замърсители. Тя обеща още, че ще бъде извършена проверка на юг и запад от Стара Загора с надеждата, че източникът на обгазяването ще бъде локализиран.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини