Начало Новини Актуално Пак фосген във въздуха край полигон Змейово

Пак фосген във въздуха край полигон Змейово

Актуално

За пореден път станцията на РИОСВ - Стара Загора, разположена в село Остра могила, отчете наличие на задушливото бойно отровно вещество фосген в атмосферния въздух. В 4.30 часа сутринта на 30 май (неделя) замерената стойност е 1 микрограм на кубичен метър, а половин час по-късно спада до 0.58 микрограма.

Регистрираните данни са под пределнодопустимите концентрации, но за пореден път път уредът показва, че токсичният газ, който не е нормална съставка на атмосферния въздух, съществува във въздуха на селото, намиращо се на няколко километра от военния полигон "Змейово", пише вестник Старозагорски новини.
Същата беше ситуацията и на 9 май т.г., пак неделя. Тогава фосгенът беше регистриран от станцията в другото село край полигона - Ръжена.
От началото на 2010 година апаратурата на РИОСВ неколкократно замерва стойности на фосген около 1 и над 1 микрограма. Най-големи те бяха на 18 февруари т.г. - 2.8 микрограма, но вместо да се даде логично обяснение кой е източникът на отровния газ, се започна полемика за съществуване на фонови стойности, въпреки че независими учени отхвърлиха тази хипотеза.
До ден днешен въпросът за източника на фосгена остава без отговор и вместо да бъдат предприети мерки за идентифицирането му, се продължава с неглижирането на проблема. А общинските съветници дори отхвърлиха внесената от доц. Биволарски декларация за налагане на едногодишен мораториум върху всички дейности извършващи се на военната обител.

Още новини