Начало Новини Актуално Пак фосген край Ръжена. Мистерията остава

Пак фосген край Ръжена. Мистерията остава

Актуално

В неделя сутринта измервателната станция на РИОСВ, дислоцирана в село Ръжена, регистрира 1.2 микрограма на кубичен метър от бойното отровно вещество фосген. Стойността е под пределнодопустимата, но за пореден път уредът показа, че токсичният газ, който не е нормална съставка на въздуха, се превръща в традиционната такава за селото, намиращо се на няколко километра от полигон "Змейово".

За наличие на фосген и на още един токсичен газ - циановодород, в атмосферния въздух на двете села край полигона - Ръжена и Остра могила, се съобщава още през 2008 г. в Отчет на екологичния отдел на Община Стара Загора. В него е упоменато, че двата замърсителя са регистрирани през всичките месеци на годината, но "обнадеждаваща" фактология е, че те не надвишават пределнодопустимите норми. Когато преди няколко месеца "Старозагорски новини" информира за наличието им, от РИОСВ лансираха версията, че те имат фонови стойности, тоест че присъствието им в атмосферния въздух на двете села е обичайно явление. Когато тези твърдения бяха отхвърлени от националноизвестни специалисти, последва втора версия - за техническите възможности на апаратурата край полигона, сиреч отчитането на стойности под 1 микрограм може да мине за грешка.... Но не и за стойности над единицата, какъвто е случаят от вчера. Каквито са и десетките други случаи, регистрирани досега.
И въпреки достоверната информация за наличие на фосген и циановодород в атмосферния въздух в Ръжена и Остра могила, досега никоя държавна институция не е дала обяснение на данъкоплатците КОЙ Е ПОСТОЯННИЯТ ИМ ИЗТОЧНИК.
Липсата на научно подплатена информация пък на свой ред е една от причините старозагорци да не вярват на обясненията на държавните еколози за всички други атмосферни аномалии и регистрирани наднормени стойности на атмосферни замърсители. Последният пример е от преди Гергьовден. На 5 май т.г. станцията на РИОСВ, дислоцирана на "Зеления клин" в Стара Загора, отчете в три поредни часа надпрагови стойности на вредния за здравето замърсител сероводород (в 16.00 часа те бяха 25 пъти над нормата). Според действащото в България законодателство, населението трябваше да бъде алармирано и да бъдат оповестени превантивни мерки, но вместо това, час след като Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух отчете тричасови опасни, но валидни стойности на сероводород, от РИОСВ съобщиха, че е имало изтичане на газ в помещението, където е разположена измервателната апаратура на автоматичната измервателна станция. До снощи не стана ясно как изтичането на газ в затворено помещение може да влияе на газанализатор, който е пригоден за мерене на атмосферния въздух, а не на съдържание в затворено помещение. Без отговор остава въпросът защо ден по-рано - на 4 май в 12.00 часа, същата апаратура пак е регистрирала надпрагова стойност на същия замърсител.
Преди месец наднормените стойности на азотен диоксид, замерени от станцията на "Зеления клин", бяха обяснени с локален мини пожар - на два матрака от стари фотьойли, за който никой не можа да гарантира, че се е случил тогава. А преди няколко години, когато в Ръжена бяха замерени наднормени стойности на хлороводород, също последва смехотворно обяснение - за белина, с която дезинфекцирали местната бакалия... Въобще, все мистерии... мистерии... с азотен диоксид, със сероводород, с фосген, с циановодород... Пълна палитра от вещества, които се отделят или образуват при утилизация на стари боеприпаси...

Още новини