Начало Новини Актуално Пак фосген край полигон Змейово

Пак фосген край полигон Змейово

Актуално

Наличие на бойното отровно вещество фосген е регистрирала станцията на РИОСВ в казанлъшкото село Ръжена. Над 1.2 микрограма на куб.м са били стойностите на фосгена в 15 часа на 15 април и около 1 микрограм в 7 часа на 16 април, в 2 часа и 9 часа на 18 април.

Представители на фирмата, която поддържа станциите край полигон "Змейово" - "Лабконсулт", неотдавна коментираха, че стойности под 1 микрограм на определен замърсител може да мине за техническа грешка на апаратурата. Но не и над 1 микрограм. От фирмата изразиха й мнение, че фосгенът не трябва да има фонови стойности, тъй като не е нормална съставка на атмосферния въздух.
За наличието на фосгена във въздуха на с. Остра могила пръв съобщи "Старозагорски новини", когато екостанцията на РИОСВ отчете над 2.8 микрограма на 18 февруари т.г. Цитираните стойности са под пределнодопустимите концентрации, но до ден днешен няма категоричен отговор кой е източникът на бойното отровно вещество в двете села, разположени край полигон "Змейово". Към днешна дата старозагорската общественост не знае и какви са стойностите на замерваните замърсители от станцията на МО, ситуирана на самия полигон, въпреки обещаната прозрачност.

В петък сутринта жители на Ново село се оплакаха от задушлива мъгла, която е дразнела дихателните пътища, но наличната апаратура на МОСВ няма как да регистрира замърсяванията там (най-близката станция е в с.Остра могила, но тя мери в диапазон от 1-1.5 км).
Същия ден от Областната управа съобщиха, че областният управител Йордан Николов се е срещнал с търговския аташе при посолството на САЩ в България Скот Позел. Освен обсъдените възможности за бизнес и инвестиции, Николов е поставил на вниманието на американския си гост и проблема с влошеното качество на атмосферния въздух в региона през последните години. Той го запознал с факта, че проблемът е възникнал през 2002 г., когато на полигон "Змейово" бяха унищожени бойните глави на стратегическите ракети СС-23, "Скъд" и "Фрог". Търговският аташе на САЩ е изявил желание да получи повече информация по проблема, както и последните действия на областния управител за разрешаването му.

Б.р. Търговският аташе на САЩ в България може да намери в посолството си достатъчно информация колко усилия хвърли неговата страна, за да бъдат унищожени съветските ракети у нас, как точно американска фирма ни увещаваше, че ако те бъдат изгорени на полигон "Змейово", няма да има вреди за здравето на хората и околната среда. И колко много благодарен беше бившият посланик на САЩ у нас г-н Пардю, след като бойните глави на ракетите бяха унищожени по най-примитивен начин на няколко километра от китни дотогава български села. Към днешна дата не е известно дали САЩ се справи с най-голямата стратегическа опасност на света (б.р. - поне такива изказвания направи тогава Пардю, а бившият кмет на Стара Загора получи от превъзходителството потупване по рамото), но нагледно показа, че полигон "Змейово" освен за изпитване на боеприпаси, може да се използва и за унищожаването им. И то не чрез някакви технологии, а направо в канавки, прокопани с подръчни средства в земята.

Още новини