Начало Новини Актуално Пак бариери в община Гълъбово

Пак бариери в община Гълъбово

Актуално

Поредната порция "бариери" изникна в община Гълъбово около 14 часа в четвъртък. Новите дървени прегради пречат на охраната на гуменотранспортната лента на новостроящата се ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово. Съоръжението е с дължина 4 км, а бариерите са опънати на около километър от началото му. На пост са поставени трима служители на общинската охрана, които не позволяват преминаването нито в едната, нито в другата посока.

При репортерската ни проверка на място се оказа, че охранителите нямат копие от заповедта за ограничаването на движението. Те съобщиха, че имало такъв документ, но той бил в общината и който се интересувал, можел да го види там, пише вестник Старозагорски новини.
За преграждането на пътя не са предупредени нито охранителите от "Кремък", нито ръководството на американския инвеститор Ей И Ес. Според мениджъра на Съоръжението за депониране на отпадъците Светослав Николов, бариерите допълнително затрудняват работата не само на охраната, но и на обекта като цяло. "Работим там, докъдето можем да доставим материали", заяви той.

Любопитна подробност е фактът, че новите прегради са поставени само два дни след като охраната на обекта е поета от "Кремък". Конфликтът между фирмата и местната власт в Гълъбово е с три-четиригодишна давност и доведе до стотици дела, които служители на "Кремък" заведоха срещу кмета Николай Тонев и той срещу тях. По онова време охранителите бяха наети от италианския инвеститор в ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" и Старозагорска област помни всевъзможни местни самодейности, които възпрепятстваха реализирането на проекта за рехабилитация и модернизация на топлоцентралата - от горене на чучела и разпъването на бодлива тел до протестни митинги и сезиране на всички възможни институции от страната и ЕС. Докато траеше конфликтът между община Гълъбово и италианския инвеститор, на друг фронт се водеше война и с частната охранителна фирма. Дори се стигна до там, че по време на предизборната кметска кампания през 2007 г. върху билборда на фирмата бяха залепени плакатите на Николай Тонев.

Сега същите охранители са наети от Ей И Ес и битката с тях явно продължава, но основните негативи са за американския инвеститор и довършването на стратегическия за българската енергетика проект - новата ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово.
В петък се опитахме да изясним какво е наложило бариерите да бъдат поставени, но председателят на Общинския съвет Янка Петрова отговори, че в момента не може да ни даде информация. Въпреки уговорката ни да се чуем между 13 и 14 часа вчера, мобилният й телефон беше включен на гласова поща.
Междувременно се заинтересувахме и от съдбата на други два подхода до Съоръжението за депониране на отпадъците, които бяха разорани преди два месеца. Оказа се, че движението по тях не е възстановено. Независимо от сериозните препятствия, които се поставят пред американския инвеститор, от Ей И Ес изпълняват обещания ремонт на няколко улици в с. Обручище.

Още новини